2013 – un an norocos pentru leu?

0 10

Aflat sub presiunea factorilor economici şi politici, cursul de referinţă a monedei naţionale în raport cu cea europeană se află pe un trend ascendent continuu. Este normal ca fiecare dintre noi să-şi pună acum întrebarea dacă relaxarea înregistrată înainte de finalul anului este preludiul unei perioade similare cu cea dintre 2004 şi 2007 sau este doar o scurtă pauză înainte de testarea unor noi maxime istorice.

Dănuţ Dudu

  • Istoria statistică a evoluţiei monedei naţionale

Pentru această analiză am folosit datele furnizate de BNR şi am luat în calcul o evoluţie lunară. Pe graficul rezultat am marcat cu galben perioadele de relativă stabilitate a cursului de referinţă şi cu verde cele de corecţie.

După cum se poate observa, evoluţia în timp a parităţii EURORON este marcată de o suită de rezistenţe ce s-au creat în jurul unor praguri psihologice, primul dintre acestea fiind în jurul valorii de 3 lei/1 euro.

De la începutul cotării leului în raport cu moneda unică europeană (29.01.1999), valoarea monedei naţionale s-a depreciat cu nu mai puţin de 247,38%, aflându-se în general pe un trend corectiv în raport cu euro.

În tabelul următor am identificat intervalele de timp semnificative pentru evoluţia cursului, precum şi variaţiile procentuale pentru acestea.

Se poate observa că, de regulă, în prima parte a fiecărui an, evoluţia este relativ stabilă cu o uşoară tendinţă de întărire a leului, dar care nu depăşeşte 1% (excepţie face perioada noiembrie 2004 până la debutul crizei “subprime” din iulie 2007 în care moneda naţională a recuperat 26,31% din pierderea de până atunci).

Intervalul iulie 2007–februarie 2009 este caracterizat printr-o depreciere puternică a leului în raport cu moneda unică, acesta pierzând nu mai puţin de 33,88%. Înlocuirea crizei “subprime” cu cea actuală a făcut că euro să mai câştige până astăzi 13,24%.

 

  • Leul între optimism şi pesimism

Pentru a încerca o anticipare a evoluţiei cursului în perioada următoare am făcut apel la Analiza Tehnică a evoluţiei parităţii EURORON în perioda 1999 – 2012.

Din acest punct de vedere, putem afirma că paritatea EURORON va beneficia de un debut optimist în 2013, valoarea acesteia ajungând în jurul valorii de 4,38-4,39 lei, după care va reintra pe un trend ascendent care poate duce paritatea la valori cuprinse între 4,53 lei şi 4,66 lei (vezi tabelul următor).

Asta însemana că, în raport cu ultima valoare afişată de BNR în 31.12.2012 de 4,4287 lei, corecţia poate fi de aproximativ 1% în timp ce creşterea poate fi de circa 5 procente.

Aici trebuie precizat că valoarea de 4,66 lei/1 euro este maximul istoric atins în 29.02.2008 iar, în varianta cea mai pesimistă, acesta va fi, pe termen lung, depăşit cu atingerea unui nou posibil maxim istoric de 4,7695 lei/1 euro.

Justificarea acestor anticipări este prezentată în analiza detaliată a graficelor zilnic, săptămânal şi lunar a parităţii EURORON prezentate în continuare.

 

  •  EURRON (daily):

 După cum se poate observa paritatea EURORON a trecut sub linia de trend ascendent (linia verde) şi încearcă să se stabilizeze în jurul valorii de 4,43. Faptul că în ultima şedinţă a retestat linia mediană a Pitchorfk-ului descendent lasă deschisă posibilitatea discutării a două scenarii.

Pentru identificarea acestora am apelat la detalierea graficului zilnic folosind atât retragerile, cât şi proiecţiile Fibonacci. De asemenea, pe grafic sunt reprezentate, cu linie roşie punctată, nivelul de rezistenţă 4,3793 şi cu linie roşie continuă retragerea Fibonacci de la 50% (4,35).

Scenariile potenţiale sunt figurate prin intermediul lumânărilor colorate cu albastru (scenariul optimist) sau cu portocaliu (Scenariul pesimist).

Scenariul optimist: Ricoşeul din linia mediană Pitchfork şi penetrarea suportului de la 4,43 poate “împinge” valoarea parităţii către suportul puternic format din proiecţia Fibonacci de 100% (4,38) şi rezistenţa istorică de la 4,37923, zonă greu de depăşit şi în care valoarea EURORON ar trebui să cunoască o întoarcere către linia mediană Pitchfork.

În varianta cea mai optimistă, în care este străpunsă şi acesta barieră, următoarea valoare de luat în calcul este cea de 4,35 iar, in extremis, cea de 4,32 care coincide cu intersecţia liniei Pitchfork inferioare cu proiecţia Fibonacci de la 127,2%.

Scenariul pesimist: Paritatea EURORON reuşeşte să depăşească linia mediană Pitchfork testând în primă instanţă proiecţia Fibonacci de la 61,8% (4,46), urmând că ulterior să încerce trecerea de 4,49. Depăşirea acestei valori poate permite parităţii să atingă valoarea de 4,51 care se află la confluenţa dintre linia Pitchfork superioară, retragerea Fibonacci de 23,6% şi proiecţia Fibonacci de 38,2% (această poziţionare presupune un efort deosebit pentru depăşirea acestei valori).

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata