EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

Cel mai bun CEO din lume este…

– Deşi a murit de mai bine de un an, fostul director executiv de la Apple, Steve Jobs, continuă să obţină punctaje destul de mari la în cadrul studiilor care evaluează  perfomanţele celor mai buni conducători de companii din întreaga lume. Geniul în calculatoare, care a murit în luna octombrie a anului 2011, se află pe primul loc în ultimul clasament realizat de Harvard Business Review cu cei mai buni 100 de directori executivi din lume, relatează Livescience.com.

 

Clasamentul s-a realizat în urma examinării întregului mandat al directorilor executivi şi i-a inclus doar pe cei care au obţinut această poziţie între 1995 şi 2010 şi care au rămas în funcţie mai mult de doi ani.

Valoarea de piaţă a companiei Apple, care a crescut cu 359 de miliarde de dolari în timpul mandatului de 17 ani al lui Jobs, a fost ceea ce a făcut ca regretatul vizionar să reuşească să îi surclaseze pe toţi ceilalţi în clasamentul realizat de experţii de la HBR. De asemenea, Steve Jobs s-a clasat pe primul loc şi în topul din anul 2010.

Noul clasament îl numeşte pe directorul executiv de la Amazon, Jeff Bezos, drept cel mai bun director din lume, care este încă în viaţă. Sub conducerea lui Bezos, Amazon a adus acţionarilor o rentabilitate de 12,266%, iar valoarea companiei a crescut cu 111 miliarde de dolari.

“Majoritatea liderilor se concentrează asupra câştigurilor trimestriale în detrimentul unei performanţe pe termen lung. Am vrut să aşezăm în prim plan directorii executivi din întreaga lume care au reuşit să creeze o valoare pe termen lung pentru companiile lor”, spune Morten Hansen, unul din cercetătorii care au participat la realizarea acestui studiu şi profesor în domeniul antreprenoriatului la INSEAD şi la Universitatea Berkeley din California.

Clasamentul a fost realizat în funcţie de trei factori: rentabilitatea acţiunilor raportată la industrie, rentabilitatea acţiunilor raportată la ţară şi creşterea în ceea ce priveşte capitalizarea pieţei de-a lungul mandatului fiecărui director executiv.

Acestea fiind spuse, studiul a analizat 3143 de directori executivi de la 1862 de companii, dintre care 1007 încă se aflau în funcţie. Întregul grup de directori a reprezentat 64 de naţionalităţi şi au provenit de la companii care au sediul în 37 de ţări diferite.

“Spre deosebire de alte clasamente de acest tip, care au fost întocmite în funcţie de popularitate şi reputaţie, această listă se bazează exclusiv pe informaţiile brute şi pe analiza rezultatelor pe termen lung obţinute de liderii în cauză”, a explicat Adi Ignatius, redactorul şef de la Harvard Business Review.

Femeia cu cea mai bună poziţie în cadrul acestei liste este Meg Whitman, a cărei performanţă ca director executiv la eBay între 1998 şi 2008 i-a adus o clasare în primii zece CEO la nivel mondial. Whitman, care acum este director la Hewlett-Packard (HP), este una dintre cele două femei care au reuşit să ajungă în top 100, cealaltă fiind Dong Mingzhu, de la compania chineză Gree Electric Appliances.

Alţi directori executivi care s-au clasat pe primele zece poziţii ale listei de anul acesta sunt:

  • Yun Jong-Yong – Samsung Electronics
  • Roger Agnelli – Vale
  • John C. Martin – Gilead Sciences
  • Chung Mong-Koo — Hyundai Motor Co.
  • Y.C. Deveshwar – ITC
  • David Simon – Simon Property Group
  • John T. Chambers – Cisco Systems

Studiul a descoperit că, în medie, primii 100 directori executivi din lume au obţinut un rentabilitate totală a acţiunilor de 1,385% în timpul mandatului lor şi o creştere a valorii de piaţă a companiilor de 40,2 miliarde de dolari. Prin contrast, cei mai slabi 100 de directori executivi din lume au înregistrat o rentabilitate totală a acţionarilor de minus 57% şi o diminuare a valorii de piaţă de 13,6 miliarde de dolari.

Deşi nu a fost descoperită niciun fel de legătură între rezultatele financiare şi responsabilitatea socială, cercetarea a identificat numeroase cazuri de directori executivi de top care au abordat problemele sociale şi de mediu cu care se confruntau industriile lor.

Clasamentul complet al primilor 100 directori executivi poate fi găsit pe website-ul Harvard Business Review.


Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata