Peste 1.000 de persoane, la slujba de Bobotează de la Catedrala mitropolitană din Iaşi

0

Peste 1.000 de persoane au venit duminică, 6 ianuarie, încă de la primele ore ale dimineţii, la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, pentru a asista la slujba oficiată cu prilejul prăznuirii Bobotezei.

Pe platoul din faţa Catedralei mitropolitane sunt 12 butoaie din lemn de brad, de câte 1.000 de litri, cu apă sfinţită în cadrul slujbei Agheasmei Mari, oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan, alături de soborul de preoţi şi diaconi. Butoaiele sunt din lemn de brad pentru ca agheasma să nu prindă gust sau culoare.

După cuvântul de învăţătură, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, explică credincioşilor veniţi la slujbă cum trebuie folosită apa sfinţită, după care îi stropeşte cu Agheasma Mare. Începând de azi, credincioşii vor putea lua Agheasmă Mare timp de opt zile din Catedrala mitropolitană din Iaşi.

Sfinţirea mare a apei din ziua de 6 ianuarie aminteşte de momentul Botezului Domnului de către Sfântul Ioan în Iordan. În casele credincioşilor agheasma se păstrează în vase curate, în care se pune de obicei un fir de busuioc. Credincioşii vor gusta din Agheasma Mare în fiecare dimineaţă, pe nemâncate, până pe 14 ianuarie inclusiv. În timpul anului, Agheasma Mare se ia după Taina Spovedaniei, la sfatul duhovnicului, dacă nu se dă Sfânta Împărtăşanie.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.