Trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu, incinerat la crematoriul Vitan-Bârzeşti

0

Trupul neînsufleţit al regizorului Sergiu Nicolaescu a fost depus sâmbătă,5 ianuarie,  în jurul orei 11,30, la crematoriul Vitan-Bârzeşti din Bucureşti pentru a fi incinerat.

Sute de persoane s-au strâns în apropierea crematoriului pentru a-i aduce un ultim omagiu marelui regizor, însă au fost şi câţiva care au protestat, fiind nemulţumiţi că trupul va fi incinerat şi nu înhumat după tradiţia ortodoxă.

Pe lângă membrii familiei, printre cei prezenţi s-a aflat şi fostul preşedinte al României, Ion Iliescu.

„Eu cred că cea mai bună apreciere au avut-o oamenii, pentru că a fost o mulţime de oameni şi ieri şi astăzi, care au vrut să îşi ia adio de la Sergiu Nicolaescu. Pentru un om public, un om de artă, un mare creator, nu există o mulţumire mai mare decât aceasta, să ştie că a slujit o cauză, apreciată de cei mulţi, pentru că el a făcut filme adresate oamenilor, adresate poporului român”, a spus Ion Iliescu.

Referitor la incinerare, el a răspuns că este opţiunea fiecărei familii să decidă în acestă problemă.

De vineri până sâmbătă dimineaţa, sicriul cu trupul neînsufleţit a fost depus la Cercul Militar Naţional, unde artişti, oameni politici, dar şi câteva sute de cetăţeni au ţinut să-i aducă un ultim omagiu unuia dintre simbolurile cinematografiei româneşti.

Vineri, printre politicienii prezenţi s-au numărat fostul preşedinte Ion Iliescu, premierul Victor Ponta, miniştrii Apărării, Mircea Duşa, Culturii, Daniel Barbu, Externelor, Titus Corlăţean, fostul prim-ministru Petre Roman.

„Am crescut cu filmele sale, uitându-mă la filmele domniei sale. (…) Am dorit în primul rând în numele Guvernului să prezint acest omagiu unui om care a făcut foarte mult pentru România şi înseamnă foarte mult pentru România. Am dorit însă şi pentru că l-am cunoscut pe Sergiu Nicolaescu, ca foarte mulţi dintre români”, a spus Ponta, după ce s-a recules la catafalcul regretatului regizor.

„Pentru mine a fost un mare prieten”, a spus Petre Roman, menţionând că în urmă cu câteva luni a ‘pus la cale’ un proiect împreună cu Nicolaescu.

„I-am propus ca el să facă un documentar artistic, un fel de cine-verite, cum numai el putea să facă, despre Revoluţia română, în aşa fel încât să redăm şi adevărul, cu toate luminile şi umbrele revoluţiei noastre. Dorea foarte mult să facă acest proiect. Nu s-a mai putut”, a adăugat fostul premier.

Şi artiştii au ţinut să-i aducă un omagiu regizorului, printre cei care au evocat personalitatea maestrului s-au aflat Mircea Diaconu, Mihai Mălaimare, Sebastian Papaiani, Geo Saizescu, Mircea Albulescu, Ion Dichiseanu.

Actorul Ion Dichiseanu, un bun prieten al lui Nicolaescu, a afirmat că regizorul avea în pregătire un film al cărui scenariu îl analizase şi pe patul de spital, după o intervenţie medicală suferită recent.

„Când a avut o operaţie la cap (…) la reanimare l-am văzut cu scenariul pe burtă. Viaţa lui era filmul’, a povestit Dichiseanu.

„L-am cunoscut puţin, pentru că era greu să-l cunoşti pe domnul Sergiu Nicolaescu”, a mărturisit, printre lacrimi, actorul Sebastian Papaiani, pentru care regretatul regizor rămâne ‘o enigmă’, ‘un copil mare’, îndrăgostit de cinema.

„Era un copil mare care a visat întotdeauna să facă film. Filmul a fost pentru el nevastă, iubită şi amantă”, a spus Papaiani.

Potrivit lui Laurenţiu Damian, Sergiu Nicolaescu „a avut intuiţia să livreze un cinema popular, cu o vădită tentă hollywoodiană”, dar rămâne şi ca acela care „a făcut film de artă, producţii care au intrat în festivalurile internaţionale”.

„Ce-i doresc este ca dacă există o altă lume să aibă parte de tot ce n-a avut în această lume”, a afirmat actriţa Ileana Stana Ionescu.

Mihai Mălaimare consideră că regretatul regizor Sergiu Nicolaescu a fost cel mai mare cineast al României.

„I-a încurajat şi i-a iubit pe actori. A fost un om extraordinar şi sunt teribil de necăjit că există glasuri care îl contestă. Îl contestă în mod abject. Aşa ceva nu trebuie permis. În România, dacă eşti actor nu ai voie să mori”, a declarat Mălaimare, după ce s-a recules la catafalcul lui Sergiu Nicolaescu.

Soţia lui Nicolaescu a cerut presei, printr-un comunicat, ‘decenţă şi respect’ şi a interzis publicarea sau difuzarea de materiale scrise şi/sau audiovizuale, respectiv fotografii sau filme audio/video, de la înmormântarea soţului său.

„Aceste lucruri au legătură cu viaţa mea intimă, personală şi de familie, într-un moment dramatic al vieţii mele”, a transmis Dana Nicolaescu, soţia fostului regizor, într-un comunicat remis presei.

Decizia incinerării lui Sergiu Nicolaescu, care a murit joi la vârsta de 82 de ani, a generat o dezbatere publică aprinsă. În timp ce o serie de personalităţi ale vieţii publice au invocat necesitatea respectării dorinţei luate de regizor şi familia sa, altele s-au abţinut de la orice fel de comentarii sau din contra au cerut înhumarea lui Sergiu Nicolaescu.

Arhiepiscopia Bucureştilor a făcut apel, joi, la familia lui Sergiu Nicolaescu să-l înmormânteze creştineşte, pentru a păstra renumele marelui regizor în conştiinţa poporului român, în majoritate ortodox, dar aceasta s-a opus alegând să respecte dorinţa lui Sergiu Nicolaescu de a fi incinerat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.