Zăporul pe Bistriţa are 8 kilometri lungime

0

– Pe râul Bistriţa în amonte de acumularea Izvoru Muntelui, fenomenul de zăpor se manifestă pe o lungime totală de 8 kilometri, potrivit reprezentanţilor comitetului judeţean de apărare împotriva dezastrelor.

Grosimea gheţurilor ajunge până la 60 de centimetri iar pe porţiuni întinse, zăporul prezintă ochiuri şi canale dezgheţate de până la 3 metri. Pe aproape jumătate din lungimea tronsonului, parţial curge apă peste gheaţă.

Fenomenul de zăpor este monitorizat de personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ dar şi de membrii comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă din comunele Poiana Teiului, Farcaşa şi Borca.

În noaptea de Revelion 2002-2003, din cauza creşterii temperaturii într-un interval de câteva zile, o parte din zăporul format pe Bistriţa s-a dislocat şi a inundat sute de gospodării din Farcaşa şi Poiana Teiului, iar trei tineri au murit înecaţi după ce cabana în care petreceau a fost distrusă de sloiurile de gheaţă.

În baza unei hotărâri a Guvernului emisă în decembrie 2010, în zona comunelor Borca, Farcaşa şi Poiana Teiului se derulează un proiect de întărire a digurilor, pentru a preveni infiltraţiile şi inundaţiile din zonă. Digurile vor avea o lungime totală de 15,6 kilometri, cu înălţime medie între 1,5 şi 3 metri şi o lăţime de 4 metri în partea de sus, la coronament. Se vor mai realiza, de asemenea, subtraversări, consolidări de mal şi recalibrări de albii prin eliminarea grindurilor, pentru diminuarea posibilităţii formării zăporului.

Valoarea cu TVA a proiectului adjudecată la licitaţie este de peste 36 milioane lei, iar termenul de punere în funcţiune este anul 2013.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.