Atacuri ale lupilor într-o regiune din Siberia: decretarea stării de urgenţă

0

Republica rusă Iakuţia, situată în nord-estul Siberiei, a decretat stare de urgenţă ca urmare a înmulţirii atacurilor lupilor, care au decimat efectivele de reni şi cai din imensa regiune, una dintre cele mai reci din lume, relatează luni AFP.

Autorităţile locale sunt însărcinate cu crearea de brigăzi de specialişti în vânătoarea de lupi, care va începe pe 15 ianuarie şi care va dura trei luni, a anunţat preşedinţia regiunii, citată de agenţiile ruse de presă.

Potrivit Ministerului local al Agriculturii, lupii au ucis anul trecut 313 cai şi 16.111 reni din crescătorii. Niciun atac împotriva oamenilor nu a fost raportat până acum.

Unul din principalele motive ale acestui fenomen din regiune, situată în Cercul Arctic, este diminuarea numărului de iepuri polari, hrana de bază pentru lupi, potrivit experţilor ruşi.

Peste 3.500 de lupi se află în prezent în Iakuţia, o regiune mare cu o populaţie de mai puţin de un milion de locuitori, în timp ce numărul optim de carnivore nu trebuie să depăşească 500, au subliniat autorităţile locale.

Începând cu 15 ianuarie, vânătorii vor avea parte de o recompensă pentru fiecare piele de lup, care ar putea ajunge în total la ”o sumă de şase cifre”, respectiv cel puţin 100.000 de ruble /2.500 de euro/, o sumă importantă în această regiune puţin dezvoltată din marile zone acoperite cu tundră şi taiga.

Iakuţia este unul dintre cele mai vaste rezervoare de resurse minerale, fosile şi de metale din lume. Ea este şi o regiune cu condiţii climatice extreme: temperaturile variază de la minus 60 de grade celsius iarna până la plus 40 de grade vara.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.