Haos în impozitele locale. Autorităţile locale nu ştiu cum să le încaseze

0

Haos în privinţa taxelor şi impozitelor locale. Deşi iniţial reprezentanţii guvernului declaraseră că indexarea cu 16 procente este facultativă şi că autorităţile locale pot să o aplice sau nu, acest lucru nu mai e valabil, informează tvrnews.ro.

Lipsa unui act normativ face ca deciziile consiliilor locale prin care taxele rămâneau la acelasi nivel cu 2012 să încalce legea.

Neînţelegerile au apărut imediat după ce şeful executivului declara că autorităţile locale vor decide dacă aplică indexarea, transmite Telejurnalul.

Multe consilii locale au decis să nu majoreze taxele. Pe 27 decembrie însă. Executivul a publicat hotărârea legată de indexare fără ca documentul să fie urmat şi de o ordonanţă care lasa decizia de aplicare la latitudinea autorităţilor locale. Din acel moment, primăriile erau obligate să aplice majorarea, iar consiliile locale – să anuleze hotărârile anterioare. La Cluj, spre exemplu, s-au încasat deja taxe de la 4.900 de proprietari.

Pentru a permite autorităţilor locale să decida asupra valorii taxelor, Guvernul avea nevoie de un act normativ care să îi permită să emită ordonanţe în vacanţa parlamentară. Actul normativ a fost promulgat de preşedinte săptămâna trecută.

Ministrul Dezvoltării şi Administraţiei atrage atenţia autorităţilor locale ca până la publicarea unei hotărâri care să le permită să nu aplice indexarea sunt obligate să încaseze impozitele cu 16 la sută mai mari faţă de anul trecut.

Ordonanţa care dă liber autorităţilor să păstreze taxele la nivelul celor de anul trecut ar putea fi publicată marţi, 8 decembrie.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat, luni, că atât Guvernul cât şi preşedintele au acţionat egal şi constituţional în legătură cu OUG privind taxele, menţionând că sigurul care nu a acţionat astfel este Emil Boc, şi precizând că acordul de coabitare nu va fi rupt.

Întrebat dacă se va rupe acordul care stabileşte coabitarea, Ponta a răspuns că un astfel de act nu se rupe „din cauza lui Boc”.

Astfel, în timp ce Victor Ponta susţine că nu poate apoorba ordonanţa, deoarece preşedintele nu a apromulgat legea care permite Guvernului să emită astfel de acte normative în vacanţa parlamentară, Traian Băsescu susţine într-un comunicat că a promulgat legea în data de 3 ianuarie 2013, zi în care l-a şi informat personal de acest lucru pe premier.

„În şedinţa de Guvern din 5 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanţei pentru modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale. Ordonanţa nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare decât după desfaşurarea şedinţei de Guvern. Mai mult, legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare intră în vigoare la 3 zile după data publicării în Monitorul Oficial”, se menţionează în comunicat.

Guvernul a precizat că Ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale va fi adoptată în cadrul şedinţei de Guvern din această săptămână.

  • Replica lui Traian Băsescu: Guvernul să se limiteze la declaraţii decente

După comunicatul Guvernului a venit şi replica preşedintelui Traian Băsescu, printr-un comunicat de presă.

„Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe a fost primită de Administraţia Prezidenţială în data de 24 decembrie 2012. Preşedintele României, conform Articolului 77 din Constituţia României, are la dispoziţie 20 de zile pentru analiza şi promulgarea, respectiv, trimiterea spre reexaminare a unei legi (practic, în această perioadă, Departamentul Constituţional-Legislativ al Administraţiei Prezidenţiale a avut la dispoziţie doar două zile pentru a realiza această analiză). Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a promulgat legea în data de 3 ianuarie 2013, zi în care l-a şi informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta. De altfel, Administraţia Prezidenţială a comunicat public, în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 2013, referitor la promulgarea legii”, se arată în comunicat.

În plus, Administraţia Prezidenţială atenţionează Guvernul României să se menţină în limita declaraţiilor decente şi să nu arunce vinovăţia pe terţe instituţii sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor şi impozitelor locale.

„De asemenea, Administraţia Prezidenţială menţionează că respectă cu maximă rigurozitate procedurile şi prevederile constituţionale şi că acestea nu vor fi încălcate ca urmare a unor presiuni publice create prin declaraţii sau comunicate de presă”, se mai arată în comunicatul preşedintelui.

Comunicatul Guvernului a vinit iniţial ca răspuns la solicitarea făcută de fostul premier Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca. Emil Boc a cerut, duminică, premierului Victor Ponta să emită o ordonanţă de guvern prin care să dea posibilitatea autorităţilor locale să nu majoreze taxele şi impozitele locale.

Emil Boc a declarat totodată că, la nivelul municipiului Cluj-Napoca, să nu se plătească, în perioada 7-11 ianuarie, taxele şi impozitele locale, aşteptând o reglementare a situaţiei.

În această dimineaţă, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că autorităţile locale au obligaţia să pună în aplicare Hotărârea de Guvern prin care nivelul taxelor locale a fost crescut cu 16%, urmând ca o viitoare Ordonanţă să dea posibilitatea ca administraţiile locale să decidă dacă vor creşte sau nu taxele pentru anul 2013.

„Rog autorităţile locale îngrijorate să se uite cu atenţie la actele normative în vigoare. Există un Cod Fiscal în vigoare şi există o hotărâre de Guvern prin care s-au indexat impozitele şi taxele locale, pe care trebuie s-o aplice. Când va apărea o modificare a Codului Fiscal, o vor citi şi vor vedea ce au de făcut. Deocamdată, trebuie să aplice legislaţia în vigoare”, a declarat Liviu Dragnea la intrarea în sediul PSD.

În 27 decembrie, Guvernul Ponta a emis hotărârea de guvern care indexează, obligatoriu, cu 16 la sută, toate taxele şi impozitele locale, hotărârea fiind publicată în Monitorul Oficial în 28 decembrie. Tot în 27 decembrie, ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea, a dec larat că Guvernul va aproba în prima şedinţă din luna ianuarie ordonanţa care va stabili că primarii sunt cei care hotărăsc cu privire la aplicarea indexării impozitelor şi taxelor locale în raport de evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani.

Conform Codului Fiscal, impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor şi impozitelor locale a fost aplicată începând cu anul 2010.

La mijlocul lunii decembrie, premierul Victor Ponta a declarat că nu va publica HG privind actualizarea taxelor locale cu inflaţia până nu se va înţelege foarte clar că Guvernul nu măreşte aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, dacă doresc.

Tot atunci, Mircea Duşa declara că, în conformitate cu Codul Fiscal şi cu legea privind impozitele şi taxele locale, din trei în trei ani Guvernul trebuie să reactualizeze limitele minime şi maxime ale impozitelor şi taxelor locale cu rata inflaţiei. Competenţa de a stabili impozite şi taxe locale este a consiliilor locale. În aceste limite, consiliile pot stabili impozite chiar mai mici, pentru că în Codul Fiscal la acest capitol se prevede că aceste taxe pot fi mai mici cu 20%.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.