EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Lecţiile agriculturii israeliene: Fiecare picătură contează!

Israel are una dintre populaţiile cele mai dense din toată lumea şi, totuşi, doar 20% din suprafaţa sa este arabilă, iar jumătate din aceste terenuri trebuie să fie irigate. Peste jumătate din teritoriul Israelului este arid sau semi-arid.

 

Însă, datorită tehnologiei de ultimă generaţie, Israelul nu doar că îşi produce peste jumătate din propria mâncare, dar, totodată, exportă anual produse agricole în valoare de 1,3 miliarde de dolari. Acest aspect include produsele agricole, precum şi materii prime şi tehnologie agricolă în valoare de 1,2 miliarde de dolari, vândute în străinătate în fiecare an.

Deoarece agricultorii şi cercetătorii israelieni au trebuit să se confrunte cu un mediu dificil şi cu resurse de apă limitate, experienţa lor este relevantă în special pentru ţările în curs de dezvoltare.

Agricultorii au învăţat să-şi dezvolte echipamentele şi să obţină produse agricole cu valoare adăugată mare, care să îi ajute să concureze pe pieţele cu producători ce au costuri mai mici. Managementul apei, reciclarea, desalinizarea şi transportul au ajutat ţara să depăşească dezavantajul condiţiilor climatice drastice.

 

  • Probleme ale apei şi posibilităţi de remediere

Israelul are inegalităţi izbitoare în ceea ce priveşte precipitaţiile. În timp ce nordul ţării se bucură de o cădere de precipitaţii relativ generoasă de 700 de milimetri pe an, regiunea centrală primeşte doar 400-600 de milimetri, iar sudul ţării un nivel modest de 25 de milimetri anual. Transportatorul Naţional de Apă, care transportă apa de la nord la sud, a ajutat la remedierea acestor dezechilibre regionale.

Dincolo de transport, Israel a dezvoltat soluţii eficiente pentru rezolvarea problemei lipsei de apă din anumite zone. Managementul eficient al apei a crescut producţia agricolă de 12 ori în ultimii 50 de ani, în timp ce consumul de apă a rămas constant pe tot parcursul procesului de întreţinere corespunzătoare a infrastructurii, reaprovizionarea acviferelor, dar şi alocarea şi tarifarea corespunzătoare pentru descurajarea consumului inutil.

Utilizarea apei reciclate a reprezentat o altă soluţie: din cei 1,1 miliarde de metri cubi de apă folosită pentru agricultură în 1998, aproximativ 250 de milioane de metri cubi au fost reciclaţi. Comisia Apei preconizează că în viitorul apropiat, o treime din toate recoltele agricole vor fi irigate cu apă “curăţată”. În Eilat, regiunea Mării Moarte şi Deşertul Arava, 24 de centrale de desalinizare furnizează în fiecare an alte 161 milioane de metri cubi de apă pentru irigaţii.

Alte 70 de milioane de metri cubi de apă sunt generate anual de surse subterane. Apele geotermale descoperite sub suprafaţa deşertului Negev sunt şi ele folosite în irigarea culturilor agricole. Agricultorii au descoperit că apa sărată produce culturi “mai dulci” decât apa obişnuită. De exemplu, roşiile şi pepenii verzi “dulci de deşert” au preţuri “premium” pe pieţele europene.

Însămânţarea norilor (injectarea norilor cu iodină pentru a creşte procentajul de apă pe care fiecare nor îl produce) s-a dovedit a fi un proces eficient. De asemenea, amenajarea peisajului pentru redirecţionarea revărsării apelor, calculele computerizate pentru a cartografia rutele precise ale apelor curgătoare şi amplasarea strategică a copacilor şi culturilor agricole, au ajutat la prevenirea deşertificării.

 

  • Fiecare picătură contează

Poate că cea mai inovatoare soluţie în ceea ce priveşte utilizarea apei a fost irigaţia prin picurare concepută în Israel, în urmă cu 35 de ani. Astăzi, reţelele de ţevi din plastic cu mici deschizături pentru fiecare plantă sau copac în parte sunt amplasate în mod strategic de-a lungul terenurilor agricole. Prin intermediul dispozitivelor de picurare pot fi pompate cantităţi controlate de îngrăşământ direct la tulpina plantei, un sistem cunoscut sub numele de “fertigaţie”.

În mod tradiţional, irigaţia prin picurare a fost utilizată în regiuni în care exista un deficit de apă, dar, de asemenea a fost eficient şi în zonele unde cantitatea de precipitaţii este mare, din cauza preciziei tehnologiei. De exemplu, experimentele din California de Nord în ceea ce priveşte irigaţia “precisă” a determinat unele tipuri de copaci să crească de trei ori mai repede. Arborii care cresc repede pot creşte nivelul profitului pentru producătorii de lemne şi, în acelaşi timp, pot minimaliza daunele ecologice prin reducerea numărului de copaci care trebuie tăiaţi.

Câteva companii israeliene vând ţevi din plastic şi o gamă completă de accesorii pentru sistemele de irigaţie. Multe dintre ele se specializează în proiectarea sistemelor personalizate de irigaţie pentru grădini, parcuri, ferme şi regiuni întregi, instalându-le şi apoi oferind consultanţă şi servicii de întreţinere. Exporturile de echipament de irigaţie au totalizat în 1998 aproximativ 300 de milioane de dolari.

Alte tipuri de irigaţii includ metode de irigaţie sub presiune, irigaţie îngropată, irigaţia prin pulverizare, care se potriveşte în cazul livezilor şi stropitoarelor utilizate pentru terenuri întregi.

Aceste sisteme pot fi extrem de simple sau pot avea la bază o tehnologie înaltă.  Opţiunile variază de la gama de bază de tipul opreşte/deschide cu ceasuri de volum, şi până la sistemele computerizate mai sofisticate, care includ senzori pentru monitorizarea nivelului de umezeală a solului sau sisteme care verifică schimbările din diametrul tulpinei sau fructului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata