Australia: Zeci de incendii din cauza căldurii şi a rafalelor de vânt

În New South Wales, cel mai populat stat din Australia, se înregistrau marţi 130 de incendii de vegetaţie, favorizate de creşterile de temperatură (45 grade celsius în unele zone) şi rafalele de vânt, transmit AFP şi AP.

Statul menţionat, în care se află şi oraşul Sydney, se confruntă cu una din cele mai periculoase zile din istoria sa în ceea ce priveşte riscul de incendii, potrivit autorităţilor, care au alertat mii de pompieri.

În regiune s-au înregistrat marţi circa 130 de incendii, din care aproximativ 40 nu sunt încă sub control, a declarat presei un şeful pompierilor pentru zonele rurale din New South Wales, Shane Fitzsimmons. ‘Nu pot exista condiţii mai neprielnice ca aici, am atins nivelul de +catastrofal+’, a adăugat el.

Pe o scară a riscurilor, introdusă după incendiile devastatoare din 2009 din statul Victoria – soldate cu 173 de morţi şi circa 2.000 de locuinţe distruse -, riscurile de incendiu pentru ziua de marţi sunt clasate drept ‘catastrofale’, ceea ce înseamnă că vor fi incontrolabile, imprevizibile şi foarte rapide, singura opţiune fiind evacuarea locuitorilor. ‘Va fi o zi foarte lungă şi foarte caldă pentru pompieri, foarte lungă şi caldă pentru locuitori’, a avertizat Fitzsimmons marţi dimineaţă.

În tot statul este interzisă aprinderea focului în grădini sau în alte părţi, iar parcurile naţionale au fost închise.

În sudul Australiei se înregistrează în prezent o caniculă severă, iar temperaturile urmează să crească în unele regiuni, făcând serviciul de meteorologie să adauge culori noi – roz şi roşu – la previziunile sale, ceea ce înseamnă peste 50 de grade.

Zeci de locuinţe au căzut pradă focului la sfârşitul săptămânii trecute în insula Tasmania, însă nimeni nu a murit. Luni, circa o sută de persoane erau date dispărute, dar se pare că majoritatea s-au refugiat la cunoscuţi.

În luna februarie se declanşează adesea incendii în Australia, ţară în care se află vaste regiuni aride. Temperaturile înalte, uscăciunea şi vântul au ars 20.000 ha de păduri şi teren arabil din sudul Tasmaniei. În New South Wales, incendiile au devastat suprafeţe de peste 30.000 ha. În statul Victoria, autorităţile au anunţat că două persoane au primit îngrijiri pentru arsuri minore şi patru, pentru intoxicaţie cu fum.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.