ICR va asigura, alături de Ministerul Culturii, participarea României la târgurile internaţionale de carte din 2013

0

Standurile României de la târgurile internaţionale de carte de la Paris, Londra, Torino, Goteborg sunt organizate, în anul 2013, de Institutul Cultural Român (ICR), iar cel de la Frankfurt am Main, prin tradiţie, de Ministerul Culturii, informează un comunicat al ICR, semnat de preşedintele instituţiei, Andrei Marga.

 Standul de 400 mp al României la Salon du Livre de la Paris (22-25 martie), unde ţara noastră este invitat de onoare, va fi amplasat în centrul salonului, alături de cel organizat de France Televisions.

Lista oficială a invitaţilor la Salon du Livre 2013 de la Paris, la care România este ţară invitată de onoare, cuprinde 27 de autori români. Selecţia a fost operată în martie 2012 de Centrul Naţional al Cărţii din Franţa, cu consultarea ICR, pe lista invitaţilor figurând scriitorii: Gabriela Adameşteanu, Radu Aldulescu, Savatie Baştovoi, Mircea Cărtărescu, Petru Cimpoeşu, Florina Ilis, Dan Lungu, Norman Manea, Marius Daniel Popescu, Răzvan Rădulescu, Adina Rosetti, Bogdan Suceavă, Lucian Dan Teodorovici, Dumitru Ţepeneag, Eugen Uricaru şi Varujan Vosganian (prozatori), Ana Blandiana şi Doina Ioanid (poete), Nicoleta Esinencu, Alina Nelega, Matei Vişniec (dramaturgi), Lucian Boia, Gabriel Liiceanu, Andrei Oişteanu, Andrei Pleşu (eseişti), Ileana Surducan, Alex Tamba (autori de benzi desenate). Programul autorilor invitaţi va fi stabilit prin acordul organizatorilor români şi francezi, iar costurile implicate vor fi împărţite egal între ICR şi ReedExpo.

Ministerul Culturii va participa ca partener, calitate în care a invitat, la Salon du Livre, un număr de nouă autori români: Horia Bădescu, Gabriel Chifu, Riri Manor, Mircea Martin, Valentin Nicolau, Marta Petreu, Ioan Es. Pop, Eugen Simion, Dănuţ Ungureanu.

ICR va avea, la Salon du Livre, următorii invitaţi: Constantin Abăluţă, Nicolae Breban, Augustin Buzura, Al. Călinescu, Paul Cernat, Neagu Djuvara, Ioana Drăgan, Teodor Dună, Ileana Mălăncioiu, D.R. Popescu, Stelian Tănase.

La Salon du Livre vor fi invitaţi autorii de cărţi recunoscuţi, rezidenţi în Franţa. Universităţile din România sunt invitate să participe cu producţia lor editorială relevantă internaţional, pe cheltuieli proprii.

Editurile din România sunt invitate să participe conform cooperărilor cu edituri franceze şi în funcţie de iniţiative proprii.

Pe parcursul Salon du Livre vor fi organizate manifestări conexe (dezbateri, conferinţe, expoziţii, concerte, spectacole de teatru şi proiecţii cinematografice) pentru a oferi o imagine cât mai completă despre România. În parteneriat cu Radio România, ICR va amplasa la standul României un studio de radio.

Totodată, în cadrul unui parteneriat ICR-TV5, vor fi organizate două emisiuni de câte o oră despre România în lunile februarie şi martie.

ICR va încheia în ziua deschiderii Salonului Cărţii de la Paris un acord global de cooperare cu Institutul Francez.

Anul acesta, Salon du Livre de la Paris va fi inaugurat de preşedintele François Hollande.

România investeşte în participarea la Salon du Livre aproximativ 700.000 de euro.

De asemenea, ICR îşi asumă şi participarea României la Târgul Internaţional de Carte de la Torino, unde va asigura amenajarea standului României în parteneriat cu editorii italieni de carte românească.

Totodată, ICR va organiza standul României la Târgul Internaţional de Carte de la Londra, care este de fapt o bursă a editorilor, fără public larg, participarea ţării noastre la acest eveniment urmând a se face în parteneriat cu asociaţiile de editori din România.

Târgul Internaţional de Carte de la Goteborg, ce va avea loc în septembrie 2013, este asumat tot de ICR, care va asigura o finanţare de cel mult 30.000 de euro.

În următoarele zile vor începe negocierile cu organizatorii suedezi în vederea închirierii suprafeţei pentru stand.

ICR Stockholm, ca toate institutele culturale din străinatate implicate în organizarea de târguri de carte, are obligaţia de a identifica resurse financiare extrabugetare în vederea finanţării participării autorilor români.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.