Mersul desculţ este esenţial pentru o stare bună de sănătate

7

Când ai renunţat ultima dată la papuci pentru a simţi pământul sub picioare? A trecut destul de multă vreme, nu-i aşa?

Poate fi greu de crezut, dar dacă te bucuri de această placere simplă a vieţii, îţi poţi îmunătăţi semnificativ starea generală de sănătate.

A merge desculţ pe suprafaţa Pământului este o activitate benefică pentru organismele noastre.

Doctorul Mercola arată pe site-ul său, Mercola.com, că în ultimii şapte ani  a fost intrigat de această modalitate de conectare cu Pământul, încercând să găsească diferite activităţi prin care să adopte această practică tot mai des. “Conectarea cu Pământul este un concept fascinant.”

 

 • Suprafaţa Pământului este conducătoare de electricitate

Suntem fiinţe cu câmpuri electrice, corpurile noastre produc în mod regulat sarcini pozitive, care pot fi dăunătoare dacă sunt în exces. Suprafaţa Pământului este conducătoare de electricitate, adică păstrează sarcina negativă, iar sursa sa de aprovizionare cu electroni liberi este realimentată în mod continuu de către circuitul electric atmosferic global.

Journal of Environmental and Public Health a prezentat un articol în care cercetătorii implicaţi în această analiză au spus:

“Este un fapt concret, deşi nu foarte cunoscut, că suprafaţa Pământului are o sursă de aprovizionare nelimitată şi reînoită în permanenţă cu electroni liberi sau mobili. Dovezi incontestabile sugerează faptul că potenţialul negativ al Pământului poate crea un mediu bioelectric intern stabil care să asigure funcţionarea normală a tuturor sistemelor organismului. Mai mult, oscilaţiile intensităţii potenţialului electric al Pământului pot fi importante pentru stabilirea ceasurilor biologice astfel încât să se regleze ritmul diurn al corpului, cum ar fi secreţia de cortizol.”

Există tot mai multe cercetări care demonstrează că această conexiune cu suprafaţa Pământului are un rol vital în prevenirea bolilor şi furnizează o serie de beneficii pentru sănătate, de la îmbunătăţirea somnului la ameliorarea durerii.

Bineînţeles, problema este aceea că, deşi oamenii au petrecut foarte mult timp cu picioarele goale pe Pământ de-a lungul istoriei omenirii (atât atunci când mergeau, cât şi atunci când dormeau pe piei de animale, care permiteau în continuare electronilor să pătrundă în corp), în zilele noastre această legătură vitală s-a pierdut.

Stilul de viaţă modern a separat din ce în ce mai mult oamenii de fluxul primordial de electroni ai Pământului. De exemplu, începând cu anii ’60 am început să purtăm papuci din plastic sau cu tălpi din plastic, în loc de încălţămintea din piele tradiţională şi, în mod evident, nu mai dormim pe jos aşa cum făceam în vremurile trecute.

 

 • Ce se întâmplă atunci când absorbi electroni liberi din Pământ?

Teoria ştiinţifică din spatele beneficiilor pentru sănătate pe care le obţinem din această practică simplă este aceea că, din moment ce Pământul are o sarcină negativă mai mare decât corpul tău, ajungi să absorbi electroni din suprafaţa terestră. Această sarcină negativă reprezintă unul din cei mai potenţi antioxidanţi care există şi poate avea un efect anti-inflamator şi antioxidant asupra corpului tău.

Un studiu anterior a demonstrat faptul că acest proces de conectare a corpului uman cu pământul ajută la normalizarea ritmului zilnic de cortizol şi îmbunătăţeşte somnul. Au mai fost evidenţiate o gamă largă de multe alte beneficii, inclusiv ameliorarea  durerii şi reducerea inflamării.

Pentru a simplifica aceste noţiuni, se crede că influxul de electroni liberi care provin de la suprafaţa Pământului vor ajuta la neutralizarea radicalilor liberi şi vor reduce atât inflamarea acută, cât şi pe cea cronică, care se află la baza multor afecţiuni de sănătate şi la îmbătrânirea accelerată.

loading...
Citește și
7 Comentarii
 1. TATIANA spune

  imi place mult acest articol ! ador mersul descult ,pentru mine este ca un masaj pentru ca stimuleaza unele puncte ale talpii care la randul lor stimuleazaalte alte organe interioare ale corpului nostru .Ori de cate ori fac acesta ma simt o stare de confort si de relax !

 2. Desculţ Dinu spune

  Pentru mine, mersul desculţ este cea mai mare plăcere a mea, în această viaţă, pe acest Pământ. Am descoperit acest „hobby” la 3 ani; copilărind la ţară, am trăit desculţ 4 ani nonstop, inclusiv iarna prin zăpada pufoasă. Iar acum, la 53 de ani, tot nu mă pot despărţi de lipăit. Pe care-l practic oriunde şi oricând „mi se năzare” să mă simt liber şi fericit. Aşa… în general, cam 90% din an io numa` desculţ mi`s. Pantofii, indiferent că`s „de firmă” sau de tarabă, sunt instrumente de tortură a întregului organism.
  Probabil sunt singurul barefooter român…
  ________

  Bravo Tatiana ! 🙂

 3. Mihaela spune

  „Când ai renunţat ultima dată la papuci pentru a simţi pământul sub picioare? A trecut destul de multă vreme, nu-i aşa?”
  Raspuns: ultima data am renuntat la papuci aseara. In fiecare seara merg sa ma plimb desculta, de acasa pana in parc si inapoi. Altfel nu pot dormi bine noaptea. Si fac asta in orice anotimp. Sunt foarte sanatoasa si fericita. Din pacate, insa, la serviciu trebuie sa merg incaltata: vara in slapi, iar iarna in tenisi. Dinu, ma bucur pentru tine !!!

 4. Desculţ Dinu spune

  Da… şi eu am „prostul ăsta obicei” de-a alerga desculţ în fiecare seară în public. Mai ales prin parc. Ca barefooter ce mă găsesc, pot simţi bioenergia telurică cum îmi pătrunde prin tălpile goale. Iar această energie nu-i dispusă uniform pe suprafaţa planetei noastre albastre. Şi simt asta, ca o învăluire caldă, catifelată; o vibraţie benefică pentru încărcat bateriile trupului. Eu sunt un om senzitiv, iubesc Natura şi-i respect legile.
  Nici în copilărie n-am putut să fac nici un sport încălţat. Mare chin era când începea noul an şcolar, când trebuia să merg în oraş să-mi cumpere părinţii pantofi noi. Chin mare. Ultimii pantofi pe care i-am cumpărat sunt nişte tenişi pânzaţi, pe care am dat în 2007 o sumă fabuloasă: 500.000 lei vechi. Acuma s-au scumpit, deci nu mai dau bani pe aşa ceva. De-ar fi după mine, aş trăi tot anul desculţ. Însă, din păcate, există`n România nişte convenienţe sociale şi prejudecăţi tâmpite…
  Mulţumesc Mihaela. Îţi doresc şi ţie La mulţi ani desculţi! – Sărut mâna.

 5. Desculţ Dinu spune

  *** Nu ştiu cine este autorul acestui articol, însă îl (o) felicit !
  Apoi, văzând că nu-i prea mare`nghesuială la comentarii, îmi permit să vă rog să-mi daţi aprobare de-a traduce acest material în engleză şi a-l „şărui” pe pagina mea de Facebook. Fac asta, pentru prietenii mei de la SBL care nu cunosc româna. Ce este SBL? Este
  „Society for Barefoot Living” (http: //www.barefooters.org/).
  Am mai pus acolo ceva asemănător şi am „strâns” aproape 100 de comenturi.

  Vă mulţumesc frumos şi vă doresc toate cele bune !

  Dinu (Bucureşti)

 6. Marcel Cristian spune

  Si eu ma mai plimb uneori descult pe strada. E, intr-adevar, un bun mod de relaxare, de eliminare a stresului. Vara trecuta, avand drum (si tren) spre alt oras, la o ora aflata intre noapte si dimineata, am mers descult pana la gara, un drum cam lung. Oricum, nu doar noi facem astfel, ci si altii (altele mai ales). Chiar azi am vazut o fata plimbandu-se desculta prin parc. Avea papucii in mana si talpile murdare. Frumos !
  Mihaela, tu te plimbi desculta si in alte cazuri / locuri decat seara ?

 7. vali spune

  Hello tuturor descultelor si descultilor. Mai frati si surori,ce vi se pare ceva iesit din comun sa mergi descult pe strada? Cand vom scapa de aceste inhibitii si prejudecati care ne tot macina? Pai,daca vi se pare un act de curaj sa mergeti desculti pe strada,atunci ce sa mai spunem de sexul in public? Ori de mersul complet gol pe strada? Credeti ca va condamna cineva? Nu dragii mei,nu va baga nimeni in seama. In urma cu circa o luna am mers gol de la Vitan pana la targ,ziua. Masinile treceau pe langa mine,eu mergeam si nu m.a intrebat nimeni nimic. Si atunci,faptul de a merge descult ar trebui sa fie ceva obisnuit. Eu fac asta din copilarie,m.am nascut aici,neam de neamul meu,de la maimuta incoace s.iau rupt pingelele pe caldaramul si mai tarziu asfaltul Bucurestilor (daca mai poate fi numit asfalt) si cine m.a condamnat? Mi.a interzis cineva sa intru in vreun magazin,mijloc de transport in comun ori sa vorbesc cu vreo persoana (sau mai multe) daca sunt descult? Nu,niciodata. Afectez pe cineva? Nu. E ceva placut,sanatos,economisesti banii care trebuiau cheltuiti pe incaltaminte,e,daca vreti,sexi. Vedeti cate avantaje? Sau credeti ca alte persoane n.au mers alaturi de mine daca eram descult? Nici asta. Sunt destule personalitati care promoveaza moda barefoot. N.ar trebui sa fie ceva normal? Asa ca,lasati prejudecatile si inhibitiile deoparte,nu sunt bune si mergeti desculti daca vreti si daca va place. Mie.mi si place si vreau si fac asta tot timpul oriunde as merge. Si multora le recomand sa faca asa ceva. Cine stie,poate scapa si romanul de inhibitii. Cred ca ar trebui sa facem o liga sau o asociatie a descultilor si descultelor. Ar fi super,nu credeti?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.