Autorităţile locale din Bucureşti încasează impozitele locale nemajorate

Autorităţile locale din Bucureşti încasează impozitele şi taxele locale nemajorate, la nivelul celor din 2012, în baza hotărârii CGMB 211/2012, care nu le modifică valoarea faţă cea de anul trecut.

Reprezentanţii Direcţiilor de impozite şi taxe locale au declarat, joi că nu se aplică nicio majorare, mai ales că hotărârea Guvernului de miercuri arată că în Bucureşti nivelul acestora este stabilit de către CGMB, care a decis deja păstrarea valorilor de anul trecut.

Edilii Capitalei s-au pronunţat împotriva creşterii taxelor încă din luna decembrie, fiind convinşi că „taxe mai mari înseamnă încasări mai mici” de la populaţie şi susţinând că pot fi identificate soluţiile manageriale astfel încât, fără să se renunţe la proiectele de dezvoltare şi la facilităţile acordate membrilor comunităţii, să nu fie împovăraţi cetăţenii.

Consilierii generali au adoptat, în decembrie, o hotărâre prin care taxele şi impozitele în Bucureşti în 2013 rămân la nivelul celor din 2012. De asemenea maşinile electrice şi cele hibrid vor beneficia în continuare de o scutire la impozitul pentru autovehicul de 95 de procente.Conform aceleiaşi hotărârii, există o categorie de vehicule pentru care se prevăd taxe mai mari, şi anume vehiculele înregistrate cu capacitate cilindrică cuprinsă între 3.000 şi 4.800 cmc, pentru care impozitul va fi de 3 lei/200 cmc.

Pentru vehiculele înregistrate cu capacitate cilindrică mai mare de 4.800 cmc impozitul va fi de 5 lei/200 cmc, iar pentru cele fără capacitate cilindrică evidenţiată, impozitul va fi de 100 lei pe an.

Potrivit primarului general Sorin Oprescu, în această categorie nu intră autoturismele, ci utilajele grele, tractoarele, căruţele.

„Nu putem să încărcăm taxele şi impozitele locale nici măcar cu indicele de inflaţie deoarece 2013 va fi un an foarte greu, aşa cum spun finanţiştii. Domnilor consilieri, puteţi să le măriţi, dar cu riscul de a nu încasa”, declara Oprescu în şedinţa CGMB.

Ordonanţa pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul impozitelor şi taxelor locale a fost adoptată miercuri în şedinţa de Guvern, actul normativ stabilind că indexarea acestora este la alegerea autorităţilor locale, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea.

„Pentru anul 2013, prin derogare de la prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal cu modificările şi completările ulterioare, autorităţile administraţiei publice locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale prevăzute în Hotărârea Guvernului 1.309/2012 privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale şi alte taxe asimilate acestora, precum şi amenzile aplicabile începând cu 2013 cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărâre a autorităţilor administraţiei publice locale respective adoptate de către acestea pentru 2012”, a spus Liviu Dragnea, după şedinţa Executivului.

El a afirmat că hotărârile prevăzute la alineatul 1 al actului normativ pot fi adoptate în termen de cel mult 20 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei.

„Sumele achitate de contribuabili peste nivelurile impozitelor şi taxelor locale aprobate prin hotărâri ale autorităţilor deliberative se compensează cu obligaţii de plată către bugetele locale cu termene de plată viitoare sau se restituie, la cererea contribuabililor”, a precizat vicepremierul.

Dragnea a susţinut că, în 2013, autorităţile locale au posibilitatea să reducă nivelul taxelor locale „până la maxim nivelurile care au fost aprobate în anul 2012”.

„Astea înseamnă că la această dată, până când se publică ordonanţa respectivă, este în vigoare hotărârea de guvern prin care s-au indexat impozitele şi taxele locale până la emiterea şi adoptarea unei noi hotărâri de guvern probabil peste trei ani, dacă până atunci nu se mai modifică Codul fiscal. Dar pentru anul 2013 se dă posibilitatea autorităţilor locale să reducă aceste niveluri până la maxim nivelurile care au fost aprobate în anul 2012”, a explicat Dragnea.

loading...

Citește și
Loading...

2 Comentarii
  1. Adrian spune

    Bună treabă. Am încredere in capacitatea de gestionare a fondurilor. deşi ştim că a fost o problemă cu subvenţiile şi că nici primaia capitalei nu-şi mai permite multe, Oprescu nu a aruncat pe spinarea bucureştinlor această povară. Alţii şi-au mărit taxele ca să aiba şi de unde să mai fure.

  2. Adrian spune

    deci se poate!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.