EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,28 RON
(+0.25%)
GBP
5,43 RON
(-0.64%)
CHF
4,44 RON
(+0.86%)
BGN
2,47 RON
(-0.17%)
BYN
1,80 RON
(-0.46%)
CAD
3,19 RON
(-0.34%)
RSD
0,04 RON
(-0.07%)
AUD
2,98 RON
(-0.37%)
JPY
0,04 RON
(+1.16%)
CZK
0,18 RON
(-0.44%)
INR
0,06 RON
(+0.45%)

Cum arată situaţia celor mai afectate ţări din UE

În 2012, oficialii Uniunii Europene au adoptat o serie de măsuri vizând ieşirea din criză şi reluarea creşterii economice, dar şi diminuarea efectelor crizei asupra economiilor statelor membre. Au fost stabilite o serie de acorduri de principiu, inclusiv posibilitatea adoptării unui nou tratat care să salveze zona euro şi reglementări în domeniul financiar-bancar, destinate să asigure finanţarea economiilor puternic afectate.

Monica Dobrescu

 

Când a izbucnit criza economică în 2008, mulţi europeni se aşteptau la o perioadă dificilă de doi, maxim trei ani, dar iată că intrăm în al cincilea an de criză şi aceasta pare că nu se mai termină, erodând economiile oamenilor, afectând schemele sociale şi generând şomaj tot mai mare.

Pe parcursul anului trecut, economiile cele mai afectate – Grecia, Spania, Portugalia şi Irlanda – s-au luptat să îşi reducă datoriile enorme. Aceste ţări au mărit taxele şi impozitele, şi-au diminuat cheltuielile publice drastic, au concediat angajaţi atât în sistemul public, cât şi în cel privat şi au redus programele de asistenţă socială şi serviciile publice gratuite. Fiecare ţară a adoptat propria formulă, dar toate s-au văzut nevoite să se descurce cu tot mai puţine resurse financiare.

Chiar şi în aceste condiţii, reducerile păreau să fie insuficiente. Numărul falimentelor a continuat să crească rapid, chiar şi angajaţii cu cele mai sigure joburi s-au văzut şomeri sau şi-au văzut salariile mult reduse, fiind în imposibilitatea de a-şi achita creditele; nu în ultimul rând, multe persoane au emigrat în căutarea unui loc de muncă sau s-au întors în ţara de origine pentru a îngroşa numărul şomerilor.

Spania a continuat să se lupte cu colapsul economic după „explozia” bulei imobiliare, care a dus la abandonarea proiectelor de construcţii. Sistemul bancar a început să se confrunte cu probleme de lichiditate tot mai mari, fiind necesare împrumuturi pentru a susţine băncile.

Comisia Europeană a aprobat un împrumut de 49 mil. USD pentru patru din băncile spaniole, cu condiţia concedierii a mii de angajaţi şi închiderii a numeroase sucursale, ca parte a procesului de restructurare. Aceasta a dus, la rândul său, la creşterea şomajului.

Situaţia a devenit atât de grea, încât există oameni care cotrobăie prin gunoaie în căutare de alimente şi haine. În oraşul Girona, practica este frecventă, aşa încât municipalitatea a hotărât să încuie pubelele, datorită riscului pe care îl ridică asupra sănătăţii. Dramatică este şi situaţia celor care nu mai fac faţă rambursării ratelor la creditele ipotecare, unii oameni recurgând la soluţia disperată a sinuciderii în faţa evacuării silite.

Autorităţile regionale şi municipale spaniole se chinuie cu datorii considerabile, ceea ce face ca relaţiile cu guvernul central să fie foarte tensionate. În Catalonia, una din provinciile cele mai bogate ale Spaniei, s-a pus chiar problema organizării unui referendum pentru independenţa provinciei, ceea ce a pus presiuni asupra guvernului de a aloca regiunii mai mulţi bani.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata