Dependenţa de tehnologie în era digitală: Progres sau sclavie globală?

3

Oriunde te uiţi vezi oameni captivaţi de dispozitivele lor de înaltă tehnologie: în timp ce se află la volan, când sunt la plimbare, la cumpărături, la o întâlnire cu prietenii, la restaurant, atunci când aşteaptă la cabinetul doctorului, la toaletă, peste tot. Deşi sunt conectaţi din punct de vedere electronic, oamenii sunt neatenţi şi deconectaţi de realitatea fizică, relatează Joel S. Hirschhorn pentru Globalresearch.ca.

Oamenii au fost constant manipulaţi să devină dependenţi de tehnologie. Tehnologia este opiul maselor.

 Acest lucru degenerează într-o sclavie faţă de tehnologie. Ma refer la o pierdere a libertăţii personale şi a independenţei, din cauza consumului necontrolat a mai multor tipuri de dispozitive care ne mănâncă timp şi bani. Majoritatea oamenilor nu îşi folosesc capacităţile mentale critice şi independente pentru a se întreba dacă utilizarea continuă a acestor produse tehnologice, care sunt promovate mai agresiv decât orice altceva, chiar le îmbunătăţeşte viaţa.

Eu unul, spune Hirschhorn, am reuşit cu succes să limitez foarte mult utilizarea inovaţiilor tehnologice, să rămân cât mai deconectat de dispozitivele electronice şi să îmi maximizez independenţa şi confidenţialitatea. Nu am un smartphone, nu folosesc reţelele sociale, nu am niciun produs Apple, cum ar fi iPod, iPad sau alte produse similare. Nu am folosit niciodată Twitter sau Facebook, şi nu am trimis niciodată un SMS. În schimb, folosesc în mod raţional Internetul cu ajutorul unui laptop vechi. Pentru mine, email-ul este foarte bun şi mai mult decât suficient. Foarte rar folosesc un telefon mobil vechi, de obicei în situaţii de urgenţă.

Aşadar, ce am câştigat? Timp, confidenţialitate (intimitate) şi faptul că nu sunt obsedat să fiu în permanenţă în contact, disponibil şi informat despre ceilalţi. Puteţi să îmi spuneţi că sunt de modă veche, dar simt că am mult mai mult control asupra vieţii mele decât majoritatea persoanelor pe care le văd folosindu-şi constant dispozitivele moderne. Aceştia şi-au pierdut libertatea şi nu par să fie foarte afectaţi de acest lucru.

Atunci când îmi fac plimbarea zilnică nu am niciun dispozitiv deschis, nicio dorinţă de a comunica sau de a asculta muzică. Vreau să trăiesc momentul, să simt lumea din jurul meu, într-un mod nefiltrat şi neîntrerupt de vreun tip de tehnologie.

Nu sunt dependent de progresele tehnologice, nu sunt legat de dispozitivele care se îmbunătăţesc în mod constant, nu sunt curios în legătură cu următoarea generaţie de produse foarte scumpe, dar inutile, nu sunt în permanenţă online. Nu am niciun fel de aplicaţii sau jocuri.

Cei care cred că interacţiunile cu oamenii, prin intermediul dispozitivelor tehnologice, sunt un lucru real, şi-au pierdut minţile. Tehnologia distorsionează şi limitează interacţiunile social-umane. Mai grav este faptul că oamenii şi-au pierdut abilitatea şi talentul de a purta o conversaţie faţă în faţă.

loading...

Citește și
3 Comentarii
  1. ilicaf spune

    Foarte bun articolul,adevarat si trist!

  2. Alex spune

    foarte adevăarat!

  3. Sarantocul de Romania spune

    Cei mai afectati sunt adolescentii care chiar cred in utilitatea acestei tehnologii rebele.Dependenta este ca si cea fata de droguri.Nu are nici un respect fata de om il tapeaza de toate resursele fie ele si banesti dar ii place si vrea din ce in ce mai mult fara a tine seama de impunerea abonamentului pe 2 ani inainte si a costului total care ajunge la peste un salar mediu donatie cu care ar putea merge intr-un concediu normal.Stergerea judecatii este o preocupare constanta a celor care le fabrica.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.