Dependenţa de tehnologie în era digitală: Progres sau sclavie globală?

 •  Realitatea crudă, oglindită în date statistice

 Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au descoperit că jumătate dintre participanţii la studiu îşi verifică email-ul o dată pe oră, în timp ce unii fac acest lucru de 30-40 de ori pe oră.  Un studiu AOL a dezvăluit că 59% dintre utilizatorii de agende electronice îşi verifică mesajele de fiecare dată când primesc un email, iar 83% fac acest lucru cel puţin o dată pe zi atunci când se află în vacanţă.

Un sondaj realizat în 2010 a descoperit că 61% dintre persoanele participante la studiu (procent care este mai mare în rândul persoanelor tinere) sunt dependente de Internet. O altă analiză a identificat faptul că “dependent” este cuvântul folosit cel mai des de oameni pentru a descrie relaţia pe care o au cu tehnologia. O altă cercetare în acest domeniu a descoperit că oamenii au rezistat mai greu la farmecul reţelelor sociale, decât la sex, somn, ţigări şi alcool.

Un studiu recent realizat de Centrul de Cercetare Pew a identificat faptul că 44% dintre proprietarii de telefoane mobile dorm cu dispozitivul asezat lângă pat. Mai rău, 67% dintre aceştia au experimentat “apeluri fantomă”, verificându-şi telefonul chiar şi atunci când acesta nu a sunat şi nici nu a vibrat.

Există şi ceva veşti bune: procentul proprietarilor de telefoane mobile care au spus că “ar putea trăi fără aceste dispozitive” a crescut de la 29% în 2006, până la 37%.

 

 • Care este preţul cu care ne vindem libertatea?

Principalul obiectiv al companiilor tehnologice este acela de a te determina să cheltui mai mulţi bani şi să petreci mai mult timp cu produsele lor, nu să îţi îmbunătăţească calitatea vieţii. Aceste corporaţii au creat cu succes o boală culturală care a devenit virală. Consumatorii renunţă de bunăvoie la libertatea, la banii şi la timpul lor pentru a obţine ce? Pentru a părea modern şi sofisticat? Pentru a nu rata ultimele informaţii? Pentru a sta conectat în permanenţă? Eu pur şi simplu nu pot să înţeleg acest concept.

Eu văd oamenii ca şi cum ar fi prinşi într-o relaţie patologică cu tehnologia, care le fură tot mai mult timp şi în care aceştia slujesc tehnologia mai mult decât îi slujeşte tehnologia pe ei. Această situaţie poate fi privită ca o sclavie faţă de tehnologie.

Richard Fernandez, un antrenor executiv la Google, a conştientizat faptul că “putem fi copleşiţi de tehnologiile noastre”. Bun venit într-o viaţă virtuală. Pentru a distruge această iluzie digitală măreaţă, trebuie să luăm în considerare modul în care, în trecut, vieţile noastre erau minunate fără toate aceste însemne tehnologice, care sunt promovate continuu şi peste tot.

Ce înseamnă o utilizare sănătoasă a dispozitivelor tehnologice? Aceasta este întrebarea esenţială. Cine îmi conduce viaţa? Aceasta este întrebarea la care oamenii trebuie să răspundă, dacă vor să aibă vreo şansă în ceea ce priveşte distrugerea acestei iluzii privind gradul lor de utilizare a tehnologiei. Atunci când oamenii pot trăi fericiţi fără a folosi atât de multă tehnologie într-o zi sau într-o săptămână, se poate spune că aceştia încep să îşi recapete controlul asupra vieţii şi libertatea personală, devenind astfel stăpânii tehnologiei.

Descoperă lucrurile de care te poţi bucura în această viaţă fără a fi nevoie de tehnologie. Mae West a rostit următoarea zicală: “prea mult dintr-un lucru bun este ceva minunat”. Este momentul să realizezi faptul că aceste cuvinte nu se potrivesc şi în cazul tehnologiei.

Iar în ceea ce priveşte globalizarea sclaviei faţă de tehnologie: este acest progres mondial lucrul cel mai bun care se poate întâmpla pentru umanitate? Eu cred că a venit momentul pentru o dietă digitală globală.

Loading...

Citește și
loading...

3 Comentarii
 1. ilicaf spune

  Foarte bun articolul,adevarat si trist!

 2. Alex spune

  foarte adevăarat!

 3. Sarantocul de Romania spune

  Cei mai afectati sunt adolescentii care chiar cred in utilitatea acestei tehnologii rebele.Dependenta este ca si cea fata de droguri.Nu are nici un respect fata de om il tapeaza de toate resursele fie ele si banesti dar ii place si vrea din ce in ce mai mult fara a tine seama de impunerea abonamentului pe 2 ani inainte si a costului total care ajunge la peste un salar mediu donatie cu care ar putea merge intr-un concediu normal.Stergerea judecatii este o preocupare constanta a celor care le fabrica.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.