EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

FMI îi recomandă Portugaliei reducerea cheltuielilor

0

Fondul Monetar Internaţional (FMI) i-a recomandat Portugaliei, ţară care beneficiază de un ajutor financiar acordat de FMI şi UE, să micşoreze numărul funcţionarilor şi, în acelaşi timp, să reducă salariile acestora şi pensiile, în scopul de a face economii de 4 miliarde de euro, a semnalat, miercuri, un cotidian portughez, potrivit AFP.

Aceste recomandări, dezvăluite de Jornal de Negocios, ar urma să contribuie la proiectul premierului Pedro Passos Coelho de a reduce cheltuielile publice cu 4 miliarde de euro în doi ani (2013-2014) pe baza unei ‘reforme a statului’ ce a fost anunţată în octombrie.

Guvernul solicitase atunci expertiza FMI şi a Băncii Mondiale (BM) pentru a pune la punct această reformă, pe care premierul doreşte să o vadă precedată de o mare dezbatere naţională.

În raportul său, elaborat împreună cu Banca Mondială şi Comisia Europeană, FMI recomandă reducerea cu 20% a numărului celor aproximativ 700.000 de funcţionari portughezi, ceea ce ar urma să permită economisirea a 2,7 miliarde de euro, în timp o reducere de 7% a salariilor lor ar conduce la economii de 760 de milioane de euro.

Aceste propuneri au provocat imediat numeroase critici, în special din partea sindicatelor, însă guvernul a precizat că era vorba de ‘sugestii şi nu decizii’.

‘Acesta este un atac fără precedent’ împotriva funcţiilor sociale ale statului, a estimat Arménio Carlos, şef al CGTP, principalul sindicat. ‘Concluziile raportului sunt absolut inacceptabile’, a subliniat Joao Proença, secretar general al UGT, a doua confederaţie sindicală a ţării.

FMI propune, de asemenea, mărirea vârstei de pensionare şi posibilitatea ca guvernul să revizuiască nivelul pensiilor în funcţie de necesităţile bugetare.

În general, FMI estimează că sistemul portughez de protecţie socială este ‘prea costisitor’ şi că alocaţiile pentru şomaj sunt ‘prea mari’ şi acordate ‘prea mult timp’.

Guvernul a pus deja în practică măsuri stricte de austeritate, foarte nepopulare, în scopul de a reduce deficitul bugetar la 5% din PIB în 2012 şi la 4,5% în 2013.

Pentru acest an, el a pus la punct un buget de o austeritate fără precedent, care a provocat deja un val de proteste, în timp ce preşedintele Anibal Cavaco Silva şi opoziţia au sesizat Curtea Constituţională pentru ca aceasta să se pronunţe asupra legalităţii unora dintre dispoziţii.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.