Hong Kong: Tentativă de destituire a şefului executivului, în premieră

Parlamentarii pro-democraţie din Hong Kong au încercat miercuri să îl destituie pe şeful executivului local, sprijinit de Beijing, pentru prima oară de la revenirea sub autoritatea Chinei a acestei foste colonii britanice, transmite agenţia France Presse.

Douăzeci şi şapte de parlamentari din Consiliul legislativ, denumit ‘Legco’, parlamentul hongkongez, au semnat actul de destituire, acuzându-l pe Leung Chun-ying de fals, neglijenţă în conduita exercitării funcţiei sale şi de încălcarea legii într-un caz de lucrări de extindere a locuinţei sale, un subiect foarte sensibil în Hong Kong.

Citeste si:  Plafonarea plăţilor directe către fermierii individuali, o modalitate de reformă a PAC

Această solicitare de destituire are puţine şanse de concretizare, însă ea urmează unei noi manifestaţii la care au participat zeci de mii de locuitori, la 1 ianuarie, ce au solicitat demisia numărului 1 din teritoriul autonom şi o consolidare a democraţiei.

De la revenirea sub autoritatea Beijingului, Hong Kongul are statutul de regiune administrativă specială /RAS/ şi beneficiază în principiu de o largă autonomie în virtutea modelului ‘o ţară, două sisteme’. Locuitorii săi se bucură de o libertate de exprimare necunoscută în China continentală, însă Beijingul controlează în realitate viaţa politică locală, iar hongkongezii denunţă în mod regulat atacurile la adresa acordului de retrocedare.

Citeste si:  Commission to start technical check-ups in hospitals

Pe de altă parte, China a promis instalarea sistemului votului universal direct pentru alegerea şefului executivului în 2017 şi pentru alegerea parlamentului în 2020. Totuşi, numeroşi simpatizanţi locali ai democraţiei au mari îndoieli faţă de aceste promisiuni, termenele limită fiind adesea nerespectate şi amânate, notează AFP.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata