În viitor, hainele tale vor avea rol de centrale electrice

0

Nu este o fantezie SF. Având în vedere faptul că s-au inventat deja gadgeturi pe care le poţi purta, cum ar fi Ochelarii Google, tot ce ne mai lipseşte este o sursă de alimentare portabilă, care nu are nevoie niciodată să fie reîncărcată, cum ar fi căldura propriului nostru corp, relatează Fastcoexist.com.

Un start-up din Corvallis, Oregon, a proiectat un cip mic care poate transforma căldura corporală în energie electrică, folosind aceeaşi tehnologie care poate fi întâlnită şi la panourile solare.

“Absorbim căldura din corpul nostru, iar acea căldură este canalizată printr-un generator termoelectric care o transformă în energie electrică”, spune Jerry Wiant, vice-preşedintele Perpetua Power.

Rezultatul: un singur cip TEGwear (dispozitive alimentate de energia termică a corpului uman) de doar 6,45 centimetri pătraţi generează suficientă energie (până la 3 volţi) pentru a alimenta orice, de la accelerometrul din pedometrul tău şi până la dispozitivul wireless al smartphone-ului.

Fizica din spatele tehnologiei TEGwear este una de bază: corpul tău generează în permanenţă căldură, chiar şi atunci când dormi. Iar căldura, indiferent de sursă, pune în mişcare electronii. În schimb, fluxul de electroni generează electricitate. Partea mai dificilă este valorificarea şi exploatarea unei cantităţi suficiente de energie electrică pentru a putea alimenta un dispozitiv mic.

Wiant spune că tehnologia TEGwear va reuşi să facă exact acest lucru, atâta timp cât cip-ul va atinge pielea sau va fi aşezat peste un articol subţire de îmbrăcăminte.

Dispozitivele alimentate prin tehnologia TEGwear sunt încă în curs de dezvoltare şi vor ajunge pe piaţă abia în 2014. Însă, această tehnologie de ultimă generaţie are o gamă largă de aplicaţii posibile, de la menţinerea “sănătăţii” dispozitivelor mobile şi până la securitatea naţională.

Dispozitivul va fi supus unei demonstraţii la târgul anual CES din Las Vegas, atunci când va fi folosit pe un nou ceas Swatch Touch. În plus, tehnologia care aparţine unui laborator de cercetare al Departamentului de Energie SUA, numit Laboratorul Naţional Pacific Norrthwest, dispune de o subvenţie din partea Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă pentru a dezvolta o brăţară prototip care să ajute la identificarea locului în care se află persoanele bolnave de Alzheimer.

La aceasta se adugă şi de o finanţare din partea Diviziei de Tehnologie şi Ştiinţă pentru a alimenta dispozitivele portabile utilizate în cadrul unor operaţiuni de supraveghere.

Şi care este avantajul suplimentar al utilizării unor dispozitive alimentate de propriul corp?

Prin utilizarea acestui tip de energie se reduce nivelul deşeurilor toxice generate de metalele grele folosite în confecţionarea miliardelor de baterii pe care le folosim şi pe care le aruncăm în fiecare an. Cu alte cuvinte, căldură corpului tău este o energie bună şi curată.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.