Mario Draghi: Economia zonei euro se va redresa gradual în 2013

0

Studiile economice recente şi indicatorii arată semne de stabilizare a zonei euro, sugerând o îmbunătăţire a situaţiei economiei regiunii în următoarele luni, a anunţat joi Banca Centrală Europeană (BCE), transmit AP şi Reuters.

‘Slăbiciunea economică din zona euro este aşteptată să se extindă în 2013. Ulterior în acest an, activitatea economică ar trebui să se redreseze gradual. Câţiva indicatori s-a stabilizat în linii mari, deşi la niveluri scăzute, iar încrederea pieţelor financiare s-a îmbunătăţit semnificativ’, a afirmat preşedintele BCE, Mario Draghi, după şedinţa de politică monetară în care BCE a decis să menţină dobânda de referinţă la 0,75%, rezistând presiunilor de a adopta noi măsuri de stimulare a economiei zonei euro, aflate în recesiune.

Draghi a reafirmat opinia BCE că rata inflaţiei în zona euro, care s-a menţinut la 2,2% în decembrie, va scădea sub 2% în cursul acestui an.

Şeful BCE a avertizat asupra riscurilor cu care se confruntă statele din zona euro din cauza ‘implementării lente a reformelor structurale’. BCE le-a cerut guvernelor statelor puternic îndatorate să adopte măsuri de reformare a pieţei muncii şi îmbunătăţire a creşterii economice.

Toţi membri Consiliului Guvernatorilor BCE au fost de acord cu menţinerea dobânzii de referinţă la 0,75%, la întâlnirea de joi, a explicat Mario Draghi. Acesta a adăugat că ‘decizia a fost unanimă, iar acest lucru înseamnă că nu au fost cereri de reducere a ratei dobânzii’.

De asemenea, şeful BCE a menţionat că randamentele obligaţiunilor suverane au scăzut semnificativ în timp ce pieţele bursiere sunt mai solide şi mai puţin volatile. Draghi s-a referit şi la intrările solide de capital în zona euro şi la creşterea depozitelor la băncile din statele de la periferia zonei euro.

‘Dar toate acestea nu şi-au găsit încă drumul în economia reală. Aşadar, nu avem motive să schimbăm perspectiva pe termen mediu privind stabilitatea preţurilor’, a explicat preşedintele BCE.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.