Ponta: Ar fi neserios să vorbim în 2013 de creşteri suplimentare de salarii în zona bugetară şi de pensii

0

Anul 2013 nu permite noi creşteri ale salariilor bugetarilor sau ale pensiilor, a afirmat joi premierul Victor Ponta, pledând, în acelaşi timp, pentru o reformă reală a salarizării şi înlăturarea situaţiilor în care „angajaţi prin birouri” au salarii de patru – cinci ori mai mari decât ale medicilor sau profesorilor.

„Vom continua păstrarea măsurilor de reparare a inechităţilor sociale. Mă refer la faptul că avem alocaţi banii pentru salarii şi pentru pensii. În acelaşi timp, vreau să spun adevărul: anul 2013 nu permite şi noi creşteri de salarii sau de pensii. Am reparat ceea ce s-a tăiat în 2010, dar ar fi nesustenabil, ar fi neserios din partea noastră să vorbim în 2013 de creşteri suplimentare de salarii în zona bugetară şi de pensii”, a declarat Ponta, la Palatul Victoria.

Pe de altă parte, el a atras atenţia că personalul bugetar este alocat pe criterii care nu mai corespund realităţii.

Astfel, domenii precum sănătatea se confruntă cu o deficienţă a angajaţilor, în timp ce în alte sfere sunt prea mulţi.

„Şi acest guvern are această şansă de a avea stabilitate, siguranţă şi un termen de lucru. În continuare, personalul bugetar este alocat – nu vreau să spun că este prea puţin sau prea mult – vreau să spun că este alocat pe nişte criterii care nu mai corespund realităţii. Sunt zone în care avem prea puţini angajaţi, mă refer în primul rând la sănătate, sunt zone în care avem prea mulţi angajaţi şi o regândire poate fi făcută doar de un guvern care are legitimitate şi sprijin politic”, a explicat Victor Ponta.

În ceea ce priveşte reforma salarizării, şeful Guvernului a arătat că „nu s-au aplicat niciodată prevederile în mod concret ale Legii salarizării unice”.

„În continuare avem funcţionari sau angajaţi prin birouri, care câştigă salariul de la stat de trei ori, de patru ori, de cinci ori cât un medic sau cât un profesor sau cât un pompier sau cât un poliţist care aduce servicii importante societăţii, ori actualul guvern îşi propune şi are această oportunitate extraordinară de a face o reformă reală”, a subliniat premierul Victor Ponta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.