Tendinţe principale în sănătatea globală

0

În toată lumea există tendinţe puternice care provoacă anumite schimbări în ceea ce priveşte serviciile sistemelor de sănătate. Editorii de la Harvard Business Review au realizat o listă cu 12 tendinţe principale care vor schimba fundamental modul în care privim acest domeniu al sănătăţii.

 

1. Inovaţia şi cererea va creşte în economiile emergente

Cheltuielile cu serviciile de îngrijire medicală în ţări precum China şi India vor continua să se majoreze odată cu creşterea economică a naţiunii şi vor deveni o piaţă importantă pentru companiile din domeniul sănătăţii. Furnizarea acestor servicii medicale va necesita anumite inovaţii în tehnologie şi în ceea ce priveşte modelele de afaceri, unele dintre ele urmând să fie adoptate chiar de ţările dezvoltate. Cererea pentru vaccinuri şi tratamente pentru bolile tradiţionale “occidentale” va creşte în aceste părţi ale lumii.

 

 2. Medicină personalizată şi progrese tehnologice

Având în vedere faptul că, în următorii doi-trei ani, costul decodării genomului unei persoane se va reduce până la 1000 de dolari de la preţul actual de 10.000-25.000 de dolari, piaţa pentru decodificarea genomului din ţările dezvoltate va exploda. Acest aspect va ajuta la o înţelegere mai bună a bolilor şi la dezvoltarea unor terapii noi. Însă, vor apărea probleme complexe privind intimitatea şi raportul costuri-beneficii.

 

 3. Procesul de îmbătrânire a populaţiei va copleşi sistemul

Îmbătrânirea populaţiei va determina o creştere în ceea ce priveşte numărul persoanelor care suferă de boli şi de afecţiuni cronice şi care au nevoie de tratamente scumpe, solicitând la maxim sistemele de îngrijire medicală. Ca urmare a acestui fenomen demografic, vor apărea probleme serioase. Va exista un deficit în ceea ce priveşte numărul lucrătorilor din domeniul sănătăţii? Care este rezultatul analizei raportului cost-beneficiu în ceea ce priveşte menţinerea în viaţă a oamenilor bătrâni care au probleme de sănătate grave? Cine decide aceste lucruri?

 

 4. Costuri majorate

Crezi că preţurile sunt prea mari acum? Îmbătrânirea populaţiei şi progresele tehnologice vor determina creşterea costurilor globale în domeniul sănătăţii şi vor avea un impact puternic asupra cheltuielilor din sectorul îngrijirii medicale, al proiectării sistemelor naţionale şi asupra procesului de furnizare de servicii medicale.

 

 5. Pandemii globale

Expansiunea urbană, creşterea populaţiei, călătoriile globale şi sistemele rudimentare de furnizare a serviciilor medicale din ţările sărace sunt aspecte care arată că pandemiile globale continuă să reprezinte o ameninţare serioasă pentru sănătatea civilizaţiei umane. În acelaşi timp, în Africa, HIV/SIDA continuă să fie o problemă scăpată de sub control, devastând populaţii şi economii.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.