Adevărul despre ouă: atenţie la informaţiile de pe etichetă!

Un producător de ouă din Pennsylvania a ajuns în toate buletinele de ştiri din cauza tratamentului inuman pe care îl aplică găinilor şi datorită condiţiile neigienice în care trăiesc aceste păsări. Kreider Farms, care găzduieşte peste şapte milioane de găini, pare a fi următorul exemplu dezgustător a ceea ce se întâmplă în aceste unităţi CAFO.

Societatea Umană a lansat recent un videoclip realizat cu o cameră ascunsă care expune condiţiile îngrozitoare îndurate de aceste păsări care trăiesc în astfel de crescătorii. Aceste condiţii includ un trai mizer, supraaglomerare de până la 11 păsări pe cuşcă, păsări moarte lăsate în spaţiile de creştere şi o infestare severă cu muşte, care pot răspândi salmonela la întreaga populaţie de pui.

Muncitorul care a realizat acest videoclip a spus că a văzut păsări mumificate care erau lăsate în cuşti, locul în care celelalte găini se ouau.

Proprietarul Kreider Farms, Dave Andrews, susţine că acuzaţiile sunt false şi că agenţiile de reglementare din trei state americane diferite i-au dat aproparea sanitară. Cu toate acestea, Andrews recunoaşte că una din clădirile fermei a fost testată pozitiv pentru salmonela, însă această problemă a fost rezolvată.

Această ştire din industria ouălor vine după ce în mai multe ţări, mai multe serii de ouă au fost scoase în mod repetat de pe piaţă, deoarece exista pericolul de infestare cu salmonela.

Nu este niciun mister de ce aceste boli afectează crescătoriile de găini. Un număr imens de pui trăiesc în condiţii oribile, se îmbolnăvesc şi răspândesc boala de-a lungul întregului lanţ alimentar. Iar următorul nivel eşti tu.

 

 • Dovada că infectarea cu salmonela poate fi asociată cu condiţiile de trai existente în crescătorii

Creşterea găinilor care se ouă în clădiri sau în cuşti are efecte negative asupra bunăstării animalelor, mediului şi asupra valorii nutritive a ouălor. Dimensiunea spaţiului închis în care sunt crescute găinile este asociat în mod direct cu riscul de salmonela: cu cât spaţiul este mai mic, cu atât riscul de contaminare este mai mare.

Citeste si:  Evită costurile stomatologice cu ajutorul unor remedii naturale

Un studiu britanic realizat în 2010 a descoperit că ouăle de la găinile crescute în cuşti, cunoscute drept CAFO, aveau de 7,7 ori mai multe şanse de a fi infectate cu bacteria de salmonela decât ouăle provenite de la găini crescute în condiţii normale.

Un alt studiu a descoperit că, în timp ce în cazul crescătoriilor cu găini ţinute în cuşti peste 23% dintre acestea au fost testate pozitiv pentru salmonela, în ceea ce priveşte crescătoriile organice (crescute pe pajişti în aer liber) procentul a fost de doar 4%. Cea mai mare prevalenţă a salmonelei s-a produs în grupurile cele mai mari, de peste 30.000 de păsări, care conţineau un nivel de salomenla de patru ori mai mare decât cel mediu întâlnit la grupurile mici de găini.

 

 • Tratament inuman al găinilor

Atunci când se vorbeşte despre un “spaţiu insuficient”, se poate spune că este de fapt o subestimare. Multe găini ouătoare sunt ţinute în cuşti de dimensiuni mai mici decât o foaie de A4, prea mici pentru a sta în picioare sau pentru a-şi întinde aripile, condiţii care nu le permit să adopte un comportament natural reconfortant, cum ar fi întinderea, ciugulirea sau curăţarea.

Păsările sunt şi mai constrânse deoarece nu pot să îşi construiască cuiburi. În schimb, ouăle lor trec printre barele cuştilor pentru a fi colectate, ceea ce le provoacă o frustare şi mai mare.

Citeste si:  Flora intestinală, o nouă pistă pentru identificarea cauzelor obezităţii

Faptul că stau în permanenţă ghemuite face ca oasele lor să rămână fără calciu, astfel că ajung să sufere de osteoporoză severă, ceea ce duce la dureri şi fracturi ale oaselor. De asemenea, experimentează leziuni la nivelul picioarelor, deoarece stau toată viaţa într-un singur loc, pe cilindri metalici.

Complicaţiile care apar în urma acestor condiţii îngrozitoare îi determină pe operatorii de CAFO să recurgă la o serie de practici inumane. De exemplu:

– O mutilare dureroasă a puilor de găină numită “tăierea ciocului”, care este efectuată pentru a preveni leziunile provocate de ciugulire şi canibalism.

– Găinile sunt înfometate cu scopul de a năpârli, proces care le forţează să depună ouă pentru mai mult timp decât în mod normal.

În SUA, în urma cazului Kreider Farms, Societatea Umană (organizaţie de protecţie a animalelor) promovează o nouă legislaţie cu privire la tratamentul aplicat animalelor în industria de producţie a ouălor. Legea, care propune un nou sistem de găzduire care va dubla spaţiul alocat fiecărei găini în parte, a zguduit industria cărnii, deoarece presupune o supraveghere mai strictă a modului în care crescătorii de animale îşi cresc şi îşi tratează animalele.

 

 • Ouăle de la găinile crescute pe pajişti şi în aer liber s-au dovedit a fi superioare din punct de vedere calitativ

Fără îndoială, această lege este una extrem de importantă şi ar trebui adoptată în cât mai multe ţări. Însă, se poate face ceva chiar acum pentru a îmbunătăţi atât viaţa acestor animale, cât şi starea ta de sănătate, fără a fi nevoit să aştepţi desfăşurarea acestui proces legislativ.

Poţi cumpăra ouă de la ţărani şi de la producătorii care cresc găini sănătoase într-un mod normal. Pe lângă faptul că sunt mai bune pentru mediu, ouăle care provin de la găinile crescute în aer liber sunt superioare din punct de vedere nutritiv, aşa cum s-a demonstrat şi în cadrul proiectului de testare a ouălor din 2007.

Citeste si:  Charlie Sheen înregistrează o piesă cu Snoop Dogg

Spre deosebire de datele privind ouăle comerciale, ouăle provenite de la găini crescute pe pajişti şi care au posibilitatea să se hrănească cu furaje din aer liber, pot conţine:

– cu două treimi mai multă vitamina A

– de două ori mai multe grăsimi omega-3

– de trei ori mai multă vitamina E

– de şapte ori mai mult beta-caroten

Ouăle conţin unele dintre cele mai calitative proteine pe care le poţi mânca, precum şi grăsimi benefice, vitamine, minerale şi antioxidanţi. Două gălbenuşuri crude conţin aproape de două ori mai mulţi antioxidanţi decât un măr, însă trebuie să reţii faptul că gătirea lor reduce acest conţinut la jumătate. Gătirea ouălor poate de asemenea creşte şi probabilitatea dezvoltării unei alergii la ouă. Încălzirea proteinelor din ouă modifică forma chimică a acestuia şi poate determina apariţia alergiilor.

În cazul în care consumi ouăle crude, incidenţa alergiei la ouă dispare. De asemenea, consumul ouălor crude ajută la conservarea multor substanţe nutritive extrem de perisabile, cum ar fi luteina şi zeaxantina.

Dacă te hotărăşti să mănânci ouă, cea mai sănătoasă variantă este oul fiert moale. Omleta nu este un procedeu indicat de specialişti, deoarece acest proces oxidează colesterolul din gălbenuş. Dacă ai un colesterol mare, această modalitate de gătire ar putea reprezenta o problemă, deoarece colesterolul oxidat poate provoca unele daune organismului.

Citește și
3 Comentarii
 1. madalina spune

  saracele pasari ! 🙁

 2. terezia spune

  go vegan!!!

 3. yoaa spune

  cat de mult mias dori sa mai mananc un ou de casa, pe care l-am recolectat cu manuta mea, de la gaina pe care am hranit-o cu mana mea. Din pacate in ziua de azi foarte putini mai au aceasta posibilitate. Pur si simplu nu imi permit sa cumpar oua de la tarani (traiesc in Germania), le respect munca si dedicarea, dar chiar nu imi permit.
  sa devenim cu totii vegetarieni sau vegani, nu este chiar o solutie, poate pe la americani, care nu prea mananca in constiinta…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata