Cât vor plăti în plus românii care merg la spitalele private după ce ministrul Sănătăţii a tăiat decontările de la CNAS

2

Românii care vor dori să se interneze în spitalele private nu vor mai beneficia de niciun decont din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Măsura a fost anunţată de către ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi va fi inclusă în contractul-cadru pe 2013, care ar putea intra în vigoare de la 1 martie, scrie gândul.info.

„În contractul-cadru pe 2013 care va intra, sper, în vigoare la 1 martie, vom sista finanţarea din fondurile Casei pentru unităţile spitaliceşti private. Astfel încât toţi banii publici – vorbim de fondul unic naţional de asigurări sociale de sănătate – să meargă către spitalele publice”, a declarat în weekend ministrul. Potrivit acestuia, managerii de spitale private ar trebui să îşi gândească investiţia, bazându-se pe forţele proprii, nu pe „ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obţină prin trafic de influenţă”.

Întrebat de gândul care sunt sunt motivele acestei decizii, ministrul Eugen Nicolăescu afirmă că are două argumente „extrem de puternice” în acest sens.

„Primul este că fondurile publice care se adună de la cetăţeni trebuie să meargă către spitalele publice, unde există un mare deficit. Astfel, fondurile publice trebuie să meargă acolo, ca să ameliorăm asistenţa medicală în spitalele publice. Un al doilea argument este acela că eu, ca liberal, nu mi-am imaginat vreodată că o firmă privată îşi poate dezvolta un business pe bugetul ţării. Ea îşi dezvoltă un business aşa cum crede ea ca să trăiască şi să se dezvolte. Ca atare, nu cred că va fi un impediment pentru firmele serioase, ci doar pentru cele care vor să căpuşeze”, a declarat ministrul.

  • Pacienţii care plătesc asigurări de sănătate au o singură opţiune: spitalele de stat

Puţini ştiu că Eugen Nicolăescu este chiar cel care în timpul fostului său mandat la şefia Ministerului Sănăţii (2007-2008) în Cabinetul Tăriceanu a acceptat ca spitalele private să poată furniza servicii medicale decontate prin CNAS.

„Casa Naţională nu plăteşte nici spitalele publice, nici private, ci plăteşte servicii furnizate de spitalele publice şi private„, a explicat pentru gândul fostul şef al CNAS, Lucian Duţă.

Potrivit acestuia, în baza legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi a măsurii luate în fostul mandat al lui Eugen Nicolăescu, principiul în decontarea serviciilor medicale pentru românii care cotizează a fost că „banul urmează pacientul, şi nu invers”. „Să luăm ca exemplu o naştere. Dacă pacientul acceptă să se ducă la spitalul privat, se duce şi se decontează, dacă vrea la cel de stat, merge acolo. Acesta este principiul după care s-a mers, nimeni nu a finanţat vreodată spitale publice sau spitale private. Asta este principala intoxicare lansată de domnul ministru”, adaugă el.

Potrivit lui Lucian Duţă, măsura este neconcurenţială şi se va îndrepta împotriva pacientului. „Pacienţii nu vor avea decât o opţiune: să meargă la spitalele de stat. Acestea nu vor mai avea astfel concurenţă cu cele private pentru că, dacă pacienţii vor vrea la cele private, vor trebui să plăteasă integral la spitalul de stat îşi prestaţia medicală din buzunar. Cu alte cuvinte, dacă un pacient va vrea să meargă (la un spital privat n.r) plăteşte degeaba contribuţia de sănătate. Această petardă aruncată acum de domnul Nicolăescu este îndreptată exclusiv împotriva pacientului”.

Eugen Nicolăescu susţine, însă, că românii plătesc asigurare de sănătate pentru sistemul public şi că nici nu se pune problema vreunei competiţii între spitalele publice şi cele private.

„Când plătiţi contribuţii de asigurări sociale le plătiţi pentru sistemul public, nu pentru sistemul privat. Unde scrie că trebuie să fie sistem privat? Dacă noi am avea competiţie şi concurenţă între spitalele publice şi private, aş înţelege, dacă am avea concurenţă între sistemele de asigurări de sănătate publice şi private, aş înţelege”.

Pentru românii care doresc să se trateze în sistemul de sănătate de la privat, Eugen Nicolăescu afirmă că există sistemul asigurărilor de sănătate private . „Pe asigurările private fiecare poate să facă ceea ce crede el de cuviinţă. Pe asigurările publice trebuie să ţinem sistemul public, pentru că noi ne ducem şi răspundem pentru toată populaţia României, nu pentru un sistem redus. Acela, dacă doreşte să îşi facă asigurări private, legea îi prevede acest drept”.

Ministrul Sănătăţii mai spune că oprirea decontării prin Casa Naţională de Sănătate a serviciilor medicale în spitalele private nu ridică probleme de ordin legislativ, constituţional sau discriminatoriu.

„Dimpotrivă, eu cred că s-a făcut până acuma exces în utilizarea banilor publici către alte sectoare decât acolo unde le era cazul. Ştim foarte bine că nu există medicamente în spitale, ne pleacă medicii, iar noi să împrăştiem banii peste tot şi să nu dăm acolo unde trebuie este o prostie”, adaugă el.

loading...

Citește și
2 Comentarii
  1. Dan spune

    Este corecta decizia luata sa nu mai dea banii la spitale private,pai la 2000lei decontati plus iar 2000lei cat plateste o fanilie pt o nastere e mult.De ce nu da si la spitalele de stat atitia bani ca nu ar mai avea probleme financiare.

  2. Eugen spune

    Cine naiba l-a repus in functie pe d……. asta? Eu cand platesc asigurari de sanatate n-o fac nici pentru sistemul public, nici pentru sistemul privat . Eu platesc pentru sanatatea mea si vreau sa ma duc sa fiu ingrijit acolo unde mi se acorda mai multa atentie. De ce sa-mi fie limitate optiunile? Imi asigura Dl Nicolaescu accesul la Elias daca am nevoie (ca doar e unitate medicala publica)?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.