Descentralizarea spitalelor a fost făcută „fără cap, fără logică şi fără principii”, susţine ministrul Sănătăţii

0

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat sâmbătă, 12 ianuarie, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că se rediscută posibilitatea readucerii Spitalelor Judeţene de Urgenţă în subordinea Ministerului, întrucât decentralizarea s-a făcut ‘fără cap, fără logică şi fără principii’.

‘Am o critică foarte serioasă pe descentralizarea făcută fără cap şi fără logică şi fără principii. Eu consider că în continuare medicina de urgenţă, cea care se manifestă în sistemul spitalicesc prin Unităţile de Primiri Urgenţe în special trebuie să fie a Ministerului Sănătăţii, pentru că este responsabilitatea constituţională a statului, a Guvernului. Faptul că spitale judeţene de urgenţă au ajuns la CJ -uri sau, mai grav, la consilii municipale mi se pare o prostie fără margini făcute de unii dintre predecesorii mei’, a afirmat Nicolăescu.

Ministrul a spus că i-a solicitat secretarului de stat, Raed Arafat, să facă o analiză, ‘o reaşezare a principiilor’ pentru a se stabili ce decizii trebuie luate.

‘L-am rugat pe Raed să facem o analiză, o reaşezare a principiilor după care discutăm, şi după asta să vedem ce decizii luăm. După care discutăm, şi după asta să vedem ce decizii luăm – readucem spitalele judeţene de urgenţă la Ministerul Sănătăţii, acolo unde eu cred că le este locul, împreună cu cele regionale, împreună cu SMURD şi cu ambulanţele, astfel încât sistemul integrat de urgenţă să funcţioneze firesc şi nu fragmentat, şi nu pe interese locale, deci este de discutat pe tema asta’, a susţinut ministrul.

Nicolăescu a precizat că există şi judeţe în care spitalele judeţene de urgenţă au fost ‘tratate foarte bine’, în care consiliile judeţene au investit, dar sunt şi unele „în care este jale’.

‘Superpozitiv exemplu este cel de la Oradea, în care Consiliul Municipal a preluat un spital judeţean şi investeşte în el ca şi cum ar fi un spital municipal, cu toate că este un spital judeţean, şi asigură servicii pentru toată populaţia judeţului şi pentru alţii chiar. În aproape restul ţării este jale’, a spus ministrul Sănătăţii.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.