Eugen Nicolăescu: România nu este pregătită pentru o trecere la alt sistem care să cuprindă coplata

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, 12 ianuarie, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că, din punctul său de vedere, România nu este pregătită în această perioadă pentru o trecere la alt sistem, care să cuprindă coplata şi că, dacă aceasta va fi în cele din urmă introdusă, va fi doar în baza unei decizii politice.

„Cu coplata cred că este o problemă care trebuie discutată. În acest moment, din punctul meu de vedere, România nu este pregătită pentru o trecere la alt sistem care să cuprindă coplata. Din punctul meu de vedere, desigur, dar decizia nu o iau sigur, va fi o decizie politică. Vă aduc aminte că decizia politică, când PNL-ul şi PSD-ul erau în opoziţie, a fost să nu accepte coplata. Bun, acum PNL-ul şi PSD-ul sunt la putere nu au rediscutat acest subiect, nu l-am rediscutat. În consecinţă nu vă pot spune dacă e o altă poziţie în sensul în care devine afirmativă poziţia. Dar eu cred că trebuie făcută o analiză serioasă, dar părerea mea personală e că România nu e pregătită pentru trecerea la un asemenea sistem de coplată”, a arătat Nicolăescu.

Ministrul a arătat că România nu este pregătită pentru acest sistem în condiţiile în care circa 70% din populaţie este săracă, „când populaţia nu are educaţie sanitară şi nu s-a făcut nimic pentru asta, când contractul-cadru este în continuare dezechilibrat din punct de vedere al drepturilor şi obligaţiilor pacienţilor şi medicilor”.

Nicolăescu consideră că existe multe alte lucruri care ar trebui rezolvate înainte şi apoi să se stabilească dacă există un cadru în care să se poată discuta de o „coplată mare sau de o coplată mică”.

„Nu cred că există toate informaţiile care să ne ajute la o decizie corectă. Că în fond şi la urma urmei de asta discută, dacă decizia este raţională sau nu, dacă este raţională, atunci este acceptată, dacă e iraţională, să fie criticată şi respinsă şi n-o să-şi producă efectele. Cred că până la urmă orice ceea ce facem trebuie să facem odată cu ceea ce aşteaptă cetăţeanul şi doi, cu ceea ce aşteaptă şi sistemul. Şi sistemul, în ciuda criticilor pe care toată lumea le face, are şi el aşteptările lui. Şi sistemul trebuie motivat ca din aşteptările sistemului care se realizează să poată să se nască calitate. Că de asta discutăm până la urmă”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.