EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,13 RON
(-0.52%)
GBP
5,37 RON
(+0.03%)
CHF
4,47 RON
(+0.44%)
BGN
2,47 RON
(+0.41%)
BYN
1,69 RON
(-0.85%)
CAD
3,07 RON
(-0.28%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,92 RON
(+0.27%)
JPY
0,04 RON
(-0.02%)
CZK
0,18 RON
(+0.18%)
INR
0,05 RON
(-0.11%)

Un român din trei ar putea să-şi ia adio de la banii de pe cardul de credit

Peste 650.000 de posesori de carduri de credit se vor trezi cu conturile blocate anul acesta şi limita de împrumut micşorată sau anulată. Motivul? Băncile vor reevalua bonitatea clienţilor.

Pe 20 decembrie 2012, Banca Naţională a României (BNR) a publicat în Monitorul Oficial noul regulament de creditare. Băncile mai au 90 de zile până să emită noile norme de creditare şi să le transmită spre aprobare la BNR, notează capital.ro.

În afara faptului că noile reglementări fac tot mai strictă creditarea în valută, ultima portiţă pe care o mai aveau băncile comerciale pentru a putea acorda împrumuturi, chiar în lei, cardurile de credit şi descoperiturile de cont, se închide la rândul său.

Articolul 17 din regulament  stipulează clar că instituţiile de credit vor putea prelungi facilităţile de tip revolving (se reîntregesc au­to­mat după com­pletarea sumei împrumutată) doar după reevaluarea ca­pacităţii de rambursare a clientului odată la maximum cinci ani. Care va fi impactul direct asupra pieţei cardurilor după intrarea în vigoare a noilor norme?

„În condiţiile în care piaţa de creditare este la un grad ridicat de îndatorare, o nouă evaluare a capacităţii unui client de a rambursa suma pe card va conduce la anularea/limitarea utilizării unui număr semnificativ de carduri. Multe dintre acestea au fost acordate în trecut, când se putea oferi un grad de îndatorare mai mare decât după introducerea normelor BNR, spun reprezentanţii Citibank.

La rândul său, preşedintele CEC Bank şi al Aso­ci­a­ţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, ne-a declarat că pe lângă efectul direct asupra pieţei cardurilor, noile reglementări „vor genera costuri interne suplimentare la bănci, pentru reluarea analizei la creditele din portofoliu, notificarea clientelei, constituirea de provizioane pentru clienţii care nu se mai califică dar nici nu pot achita datoria, devenind automat restanţieri“.

Pentru cei care au deja un card de credit sau un overdraft mai vechi de cinci ani se va face sau nu o reanalizare a posibilităţii de rambursare a împrutului în acest an?

Regulamentul BNR nu stipulează în mod clar regimul creditelor cu acces prin card aflate în derulare.

„În acest context, este probabil ca fiecare bancă să aibă o abordare proprie privind reanalizarea creditelor aflate deja în portofoliu, pe care să o aplice după avizarea de către BNR a procedurilor interne actualizate de creditare“, precizează Radu Gheţea.

Preşedintele ARB spune că varianta care pare cel mai la îndemână este să se lucreze cu multipli de 5 ani, astfel încât să se reanalizeze creditele clienţilor care îndeplinesc anual „vârsta“ de 5, 10, 15 ani (după caz). În mod cert, clienţii vor trebui notificaţi de bănci.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata