EUR
4,83 RON
(+0.01%)
USD
4,47 RON
(+0.15%)
GBP
5,48 RON
(+0.12%)
CHF
4,58 RON
(-0%)
BGN
2,47 RON
(-0.08%)
BYN
1,73 RON
(+0.15%)
CAD
3,14 RON
(+0.77%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,68 RON
(+0.37%)
JPY
0,04 RON
(+0.12%)
CZK
0,17 RON
(+0.42%)
INR
0,06 RON
(+0.37%)

 

10 lucruri uimitoare despre corpul uman

Vă rog, opriţi-vă o clipă din citit. Chiar în acest moment, au loc circa 100.000 de reacţii chimice în fiecare celulă din voi. Acum, înmulţiţi 100.000 de reacţii chimice cu 70-100 de trilioane de celule care alcătuiesc corpul vostru. Răspunsul are mai multe zerouri decât pot calculatoarele să afişeze pe ecran, şi totuşi, în fiecare secundă, acest număr uluitor de reacţii chimice se produce în interiorul vostru.

Corpul uman este cu adevărat incredibil şi abia începem să înţelegem misterele funcţiilor sale extrem de complexe. Doctorul Mercola prezintă pe site-ul său,  Mercola.com, zece date incredibile despre corpul uman, pe care majoritatea oamenilor nu le ştiu, dar care sunt cu adevărat fascinante.


10. Nu poţi înghiţi şi respira în acelaşi timp

Practic, toate celelalte mamifere pot face acest lucru. Cu toate acestea, bebeluşii umani pot respira şi înghiţi în acelaşi timp până la vârsta de nouă luni. În jurul acestei vârste, cutia vocală coboară destul de jos în zona gâtului, ceea ce ne permite să avem o gamă largă de sunete necesare vorbirii, însă ne ia abilitatea de a respira şi de a mânca sau bea în acelaşi timp.

 

9. Ai două creiere

La fel cum ai neuroni în creier, ai neuroni şi în intestin, inclusiv neuroni care produc neurotransmiţători precum serotonina, care de asemenea pot fi găsiţi şi în creier şi sunt asociaţi cu starea de spirit. Literalmente, intestinul tău are rolul unui al doilea creier şi produce chiar mai multă serotonină, care are o influenţă benefică asupra stării de spirit.

Cu alte cuvinte, ai două sisteme nervoase: sistemul central nervos, alcătuit din creier şi măduva spinării şi sistemul nervos enteric, care este sistemul nervos intrisec al tractului tău gastrointestinal. Ambele sunt create din acelaşi tip de ţesut embrionar. În timpul dezvoltării fătului, o parte se transformă în sistemul nervos central, în timp ce cealaltă parte devine sistemul nervos enteric.

Pentru a explica şi mai clar acest lucru, probabil ai experimentat senzaţia de fluturi în stomac atunci când eşti agitat sau senzaţia de rău la stomac atunci când eşti nervos sau stresat. Şi procesul invers este adevărat, adică problemele din intestin pot avea un impact direct asupra sănătăţii tale mentale, ceea ce duce la apariţia unor probleme precum anxietate, depresie şi poate chiar a unor afecţiuni neurologice serioase, precum autismul.

 

8. Singurătatea este dureroasă din punct de vedere fizic

În mod sigur, singurătatea este emoţional dureroasă, dar, în acelaşi timp este dureroasă şi din punct de vedere fizic. De fapt, atât singurătatea, cât şi durerea fizică sunt procesate în aceeaşi regiune a creierului, cortexul cingular anterior. Aşadar, aşa cum ai o dorinţă puternică de a evita durerea fizică, ai o dorinţă la fel de mare de a te întâlni cu alte persoane şi de a căuta companie, pentru a evita sentimentele dureroase ale singurătăţii.

 

7. Salivezi mai mult înainte de a voma

Şi există un motiv foarte bun pentru care se întâmplă acest lucru. Deoarece acidul stomacal poate fi dăunător pentru gât şi gură, saliva suplimentară ajută la diluarea şi îndepărtarea acestuia pentru a minimaliza orice tip de leziune provocată de vărsături.

 

6. Zahărul poate ajuta la vindecarea rănilor

Zahărul vindecă rănile nu dacă îl mănânci, ci mai degrabă prin presărarea sa direct pe rană. Zahărul este higroscopic, ceea ce înseamnă că absoarbe apa de care bacteria are nevoie pentru a supravieţui. Această metodă era foarte populară în rândul vindecătorilor din Africa şi este utilă pentru tratarea ulcerului de decubit, a ulcerului varicos, în cazul amputaţiilor şi multe altele.

Un aspect nou în ceea ce priveşte această idee este utilizarea mierii de albine, care ajută la îndepărtarea lichidului de pe rană şi la suprimarea creşterii microorganismelor. Aspectele care oferă mierii aceste proprietăţi antibacteriene sunt o enzimă numită oxid de glucoză, pe care albinele lucrătoare o secretă în nectar (se întâlneşte doar în mierea de albine brută) şi prezenţa bacteriei benefice Lactobacillus, care poate lupta împotriva infecţiei (se întâlneşte doar în mierea de albine brută).

 

5. Amintirile funcţionează în moduri misterioase

Ai intrat vreodată într-o cameră şi ai uitat de ce te-ai dus acolo? Acest lucru se datorează faptului că, creierul tău percepe uşa ca pe o “limită a unui eveniment, iar amintirile obţinute în camera din care tocmai ai ieşit sunt “depozitate” pentru a fi folosite atunci când ai nevoie de ele. Din acest motiv, atunci când te întorci înapoi de unde ai plecat îţi aminteşti ceea ce ai uitat!

 

4. Unele femei văd mai multe culori

Multe femei au trei tipuri de receptori de culori care le permit să aibă vedere colorată. Cu toate acestea, unele femei au chiar patru receptori, care le permit acestora să vadă o gamă mai variată de culori decât o persoană obişnuită (un mic procent de femei au chiar şi cinci receptori de culori). De ce femeile? Receptorii de culoare roşie şi verde, care pot fi modificaţi pentru a permite o vedere mai variată, sunt localizaţi în cromozomul X, iar cei de culoare albastră în cromozomul Y.

 

3. Poate fi benefic obiceiul de a băga în gură ceea ce găseşti în nas

Mucoasa nazală ar putea fi gazda unor cantităţi mici de contaminanţi (care acţionează ca şi antigeni) care pot “educa” şi stimula sistemul imunitar, atunci când sunt consumaţi. Aşadar, spre deosebire de convingerea populară potrivit căreia dacă mănânci muci te poţi îmbolnăvi, de fapt, această “practică” îţi poate ajuta organismul să lupte cu bolile.

 

2. Majoritatea oamenilor respiră doar printr-o singură nară, trecând pe rând de la una la alta

Deşi ai două nări, aproximativ 85% dintre persoane respiră prin cate o singură nară pe rând. Ţesutul erectil din nas umflă uşor ţesutul dintr-o nară în timp ce îl micşorează în cealaltă, astfel că ajungi să respiri trecând automat de la o nară la alta, la fiecare patru ore.

În mod interesant, poziţia corpului, boala şi alţi factori pot influenţa prin ce nară să respiri, iar acest lucru poate avea un impact asupra sănătăţii tale. De exemplu, respiraţia prin nara dreapta poate determina folosirea unei cantităţi mai mari de oxigen, ceea ce poate creşte nivelul zahărului din sânge.

 

1. Se dezvoltă 11 kilometri de vase sanguine noi pentru fiecare jumătate de kilogram de grăsime în plus

Atunci când te îngraşi cu jumătate de kilogram de grăsime, corpul tău produce 11 kilometri de vase sanguine noi. Acest lucru înseamnă că organismul tău trebuie să muncească mai mult pentru a pompa sângele prin toate aceste noi vase, fapt care poate afecta sănătatea şi poate reduce oxigenarea şi reaprovizionarea cu substanţe nutritive a altor ţesuturi din organism. Din fericire, dacă slăbeşti 500 de grame, corpul tău va desface şi va reabsorbi noile vase inutile.

Citește și
5 Comentarii
 1. nistor dorel spune

  OK

 2. Ovidiu spune

  Partea cu zaharul mi se pare cam ciudata. Eu de obicei imi pun sare pe rana ca sa opresc sangerarea. Insa zahar si miere….

 3. jackblack spune

  ovidiu asta e cea mai mare prostie sa pui sare pe rana e demonstrat stiintific ca face mai mult rau ce zice sus de zahar e adevarat dar asta cu sarea e leac babesc si in 99% din cazuri agraveaza rana unui om ia fost amputat piciorul din cauza ca sa taiat foarte rau avea o rana de vro 5 cm si a pus sare si sa agravat a luat un microb care daca nu amputa piciorul se extindea pe tot corpul iar in final murea asta nu sar fi intamplat daca punea spirt sau zahar sau altceva care sa dezinfecteze nu sa ajute microbu sa se dezvolte.deci spre binele tau si a celor care pun sare pe rana nu va mai facetti singuri rau.PS. mentionez ca doare al naibii de tare daca pui sare 😛

 4. mihai spune

  Este incorect exprimat stiintific ” ai doi/doua creiere” . Exista un singur creier impartit in citeva divizii. Partea inferioara/Baza, cerebellum, diencephalon, cerebrum ( am sa dau anumite denumirile in limba engleza ,termenii in limba romana ami sunt mai grei) .
  1) Baza , este compuas din:
  partea ceam mai inferioara care face legatura intre coloana si creier – MedulaOblongata.
  partea de mijloc – Pons
  si partea superioara dealtfel numita Mid-Brain
  In baza creierului putem gasi sensory ai reflexelor , precum reflexul cardiac , respiratoriu , vasodilator .

  2) Cerebellum ( creierul mic ) – este a duoa parte, ca marime, a creierului uman, fiind mai mic numai decit Cerebrum (Creierul mare ) . Este localizat inferior lobuluil occipital al Cerebrum ( creierului mare ) . Format din gray matter , in exterior , permitind a suprafata mare de primire a informatiilor transmise the neuroni , si white matter in interior formand asa numitul Arbor Vitae . Cerebellum are un rol imens in creierea miscarilor locomotice normale.

  3) Diencephalon , format din trei parts :
  I) hypothalmus = format de catre pituitary gland si stalk. Contine al treilea ventricle al creierului , are rol im mentinerea controlului deasupra sistemului musculator si nervos. Una dintre cele mai mari roluri a Hypothalmusului este mentinerea batai inimi ( o contractie involuntara a inimi,ce apartine de sistemul nervos autonom/involuntar , din care si miscariile intestinului dealtfel fac parte) , contractiile si dilatarile vaselor sanguine si contractiile si dilatarile stomacului si al intestinelor . Hypothalmus, deasemenea produce hormoni secretati de catre pituitary gland , in sistemul circulator…ex hormoni antidiuretici care afecteaza volumul de apa din organizm. Este considerat a fi o glanda endocrine ( endocrin=secretie chimicala directa in sistemul circulatoriu al singelui) ce ajuta la mentinerea temperaturii corpului , ciclurile somnului , apetitul , emotiile implicate in placeriile corpului , frica , sexul si durerea.

  II) Thalmus = localizat superior hypothalmusului, are forma unui clopot si este alcatuit din gray matter, manly receptori ai neuronilor si corpul neuronilor. Functioneaza in producerea senzatiilor si asociaza senzatiile cu emotiile , deasemenea are un rol important in sexual arousal.

  III) Pineal gland= a treia parte a Diencephalonului. Aflat posterior Thalmusului, are forma unuei nuci de pine tree . Percepe informatii legate de cantitatea de lumina vazuta de catre ochii. Are un rol in metabolism . Este numita ceasul biologic intern deoarece secreta Melatonina , hormonul care ajuta starea de somnolenta .

  4) Cerebrum sau Creierul mare = este cea mai mare parte a creierului. impartit in 4 lobii numitii dupa oasele ce ai adapostesc
  – frontal
  – parietal
  – occipital
  – temporal ( definitia din engleza in romana poate fi diferita)
  Functiile complete ale creierului nu pot fi explicate in antregime, deoarece acesta nu functioneaza singur ci in coordinanta cu restul systemului nervos, ce este alcatuit din – Systemul nervos Central si Systemul Nervos Peripheric ce are ca subdivizie Systemul nervous Autonomic, numit si systemul nervos involuntar , mentionat mai sus in hypothalmus. Ce se cunoaste cu certitudine este ca fara correcta functiionare a creierului mare corpul uman ar lipsi urmatoarele caracteristici:
  nu ar putea gandi
  nu ar avea memorie
  nu ar avea ” WILL ”
  nu ar putea lua o decizie in miscari sau ar putea face o miscare
  nu ar vedea sau auzi
  nu ar avea simturile

  Itorcandu-ne la systemul nervos si elaborind acesta , putem spunem cu siguranta ca system nervos este un traseu al informatiilor adunate din corp si transportate pe cai neuronice la creier unde sunt interpretate si transmise inapoi pe aceleasi caii neuronice dar benzii diferite ,catre neuroni aflati in organe efectoare, precum muschii.
  Stomacul si intestinele cat si glandele secretare sunt impinzite cu neuroni ce fac parte din sysytemul nervos autonom dealtfel numit involuntar . Acest system este cunoscut a face parte din systemul nervos peripheric si este alcatuit din neuroni ( transmitatorii ai informatiiei) si Glia cells ( celule ce suporta/protect neuroni) . Neuronii sunt de trei feluri : Sensorii, Motorii si Interneuroni.
  Sensory neurons numiti si afectorii , poarta informatiile catre creier in timp ce neuronii motori/ efectorii, antorc informatiile interpretate de catre creier la tesutul epithelial si muschi. Interneuroni conecteaza sensorii afectorii de cei efectorii .
  Informatiile citite in intesine, stomac , inima si glande secretoare sunt trasportate din systemul autonom in systemul peripheric in systemul central , ajunse in creier sunt interpretate , transmise inapoi in systemul central apoi peripheric si in final ajunse in muschii si tesutul epithelic.
  Systemul nervos intestinal mentionat mai sus , imi pare a se referii la syspemul involuntar , totusi este oarecum gresit a afirma ca systemul nervos ar fi alcatuit din systemul central si cel intestinal. Systemul peripheric conduce caile neuronice de la coloana la organele efectoare din corp , precum muschii extremitatilor, sau tesuturiile epithelice (intestinele) . Din acest motiv systemul peripheric are doua divizii : peripheric si autonom, peripheric conduce informatii la organe efectoare VOLUNTARE iar autonom la organe efectoare INVOLUNTARE .

 5. Pt Mihai spune

  Pt mihai. Mai citeste odata articolul si o sa vezi care e al doilea creier. Invatati sa cititi! Se referea la intestin ca fiind al doilea creier.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata