EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Legislaţie şi mai aspră în statul New York cu privire la arme

Statul american New York a decis o înăsprire considerabilă a legislaţiei cu privire la controlul armelor de asalt, la o lună după masacrul de la şcoala din Newtown (Connecticut), informează AFP şi AP.

Senatul statului, dominat de republicani, a adoptat luni seara cu o largă majoritate de 43 de voturi favorabile şi 18 împotrivă un set de măsuri referitoare la portul de arme considerat cel mai restrictiv din SUA, potrivit unui comunicat difuzat de camera legislativă.

La rândul său, Camera Reprezentanţilor (democrată) a acestui stat urmează să se pronunţe marţi asupra textului, care este de aşteptat să treacă fără probleme.

Guvernatorul democrat din New York, Andrew Cuomo, care a introdus legea – şi care a fost evocat ca posibil candidat la preşedinţia SUA în 2016 – a calificat votul din Senat drept un ‘semnal puternic de unire a acelor partide în faţa sfidărilor cu care se confruntă statul nostru şi naţiunea noastră, prin aceste acte de violenţă cu arme de foc absurde şi prea numeroase’.

Votul a avut loc în prima zi de şedinţă din acest an a legislativului newyorkez şi la câteva ore după ce preşedintele Barack Obama s-a pronunţat în favoarea unei interdicţii federale în ce priveşte armele de tip militar şi a limitării încărcătoarelor de capacitate mare.

La rândul său, noua lege newyorkeză privind armele – NY SAFE – reglementează lacunele existente în cea precedentă din acest stat, deşi New York-ul avea deja cea mai strictă legislaţie în materie de arme de foc.

Astfel, teoretic, puştile de asalt sunt interzise, dar mai există ‘nişe’ şi textul legii este atât de complicat încât este ‘inaplicabil’, a explicat Andrew Cuomo la prezentarea noului proiect.

Acesta reduce capacitatea maximă a încărcătorului de la 10 la 7 gloanţe şi extinde obligativitatea de verificare a antecedentelor cumpărătorilor la toate vânzările de arme, inclusiv în cazul tranzacţiilor private.

În acelaşi timp, noua lege va permite împiedicarea accesului la arme al persoanelor care suferă de boli mintale şi le conferă judecătorilor puteri sporite pentru a le obliga pe acestea să meargă la tratament.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata