EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Miliardarii câştigă şi mai mult, pe măsură ce standardele de viaţă scad

Cei mai bogaţi 100 de oameni din lume şi-au adăugat în 2012 încă 241 de miliarde de dolari la averea lor totală, potrivit Indexului Bloomberg al Miliardarilor. Primii 100 deţineau controlul asupra unui total de 1,9 trilioane de dolari, aşa cum a fost calculat la 31 decembrie prin intermediul preţurilor de pe pieţele bursiere mondiale, cu o medie de aproximativ 20 de miliarde de dolari fiecare, relatează Globaresearch.ca.

Dacă primii 100 ar reprezenta un stat, averea lor combinată ar depăşi produsul intern brut al tuturor naţiunilor, mai puţin a opt ţări: s-ar afla în spatele Italiei, dar în faţa Indiei şi Rusiei. Bineînţeles, fiind capitalişti miliardari, aceştia deţin şi profită de avantajele muncii altora.

Principalul factor de majorare a averii celor super-bogaţi a fost creşterea înregistrată la bursele globale, cu un volum mai mare cu 13,2% la nivel mondial, aşa cum este măsurat de Indexul Mondial MSCI. Indexul Stoxx Europe 600 este mai mare cu 19,6% faţă de luna iunie, când investitorii au ajuns la concluzia că datoria Greciei nu va aduce prăbuşirea imediată a zonei euro.

SUA sunt reprezentate de nouă din primii 12 miliardari şi 37 din primii 100, iar averile combinate ale multimiliardarilor americani se ridică la jumătate din total. Europa, inclusiv Rusia, este reprezentată de 34 de miliardari din cei 100, în timp ce Asia deţine 14 poziţii, iar America Latină 11.

Cel mai mare câştigător individual dintre primii 100 a fost Amancio Ortega din Spania, fondatorul în vârstă de 76 de ani a companiei Inditex SA, operatorul lanţului de îmbrăcăminte Zara, a cărui avere a crescut de la 35,3 miliarde de dolari la 57,5 miliarde de dolari. Acest lucru l-a ajutat să se claseze pe poziţia a treia în clasamentul realizat de indicele global, depăşindu-l pe investitorul american Warren Buffett şi fiind întrecut doar de cei doi care s-au aflat în fruntea topului de mulţi ani: mogulul media, al telecomunicaţiilor şi sistemului bancar din Mexic, Carlos Slim, şi şeful Microsoft, Bill Gates.

Ortega reprezintă o parte dintr-o tendinţă globală, potrivit căreia întreprinzătorii din retail au înregistrat cele mai mari câştiguri în ultimul an, o creştere de peste 20 de procente. Alţi comercianţi care au obţinut câştiguri serioase în 2012 sunt Ingvar Kamprad, fondatorul IKEA în vârstă de 86 de ani, clasat pe locul al cincilea cu 42,9 miliarde de dolari, Jeff Bezos de la Amazon.com şi cei patru moştenitori direcţi ai lui Sam Walton, fondatorul Wal-Mart.

Această creştere este uimitoare, în condiţiile în care cheltuielile consumatorilor au stagnat începând cu 2008, când a avut loc lovitura economică de pe Wall Street. Şefii din retail îşi măresc averiile nu pentru că au început să crească vânzările, ci din cauză că majoritatea competitorilor lor mai mici sunt falimentaţi de criză, ceea ce furnizează un profit uriaş pentru marile corporaţii.

De exemplu, în 2012, Bezos a adăugat 6,9 miliarde de dolari la averea sa netă, după ce rivala sa, compania Borders, s-a prăbuşit, ceea ce a dus la eliminarea a peste 20.000 de locuri de muncă.

Divergenţa dintre averile majorate ale miliardarilor şi declinul standardelor de viaţă a maselor, reprezintă o trăsătură esenţială a capitalismului global. Nicăieri în lume nu este contrastul mai mare decât în Spania, unde domnul Ortega, fondatorul Inditex şi a celor 1600 de magazine Zara, şi-a majorat averea cu 22,2 miliarde de dolari de-a lungul anului 2012.

Criza capitalistă a reprezentat un adevărat dezastru pentru muncitorii spanioli. Averea pe gospodărie s-a redus în medie cu 8%, a doua ţară europeană, după Grecia, care a fost distrusă de depresiunea economică, în timp ce rata generală a şomajului şi rata şomajului în rândul tinerilor au stabilit noi recorduri de 26,6% şi respectiv 56,5%.

Însă, în timp ce clasa muncitoare spaniolă trece prin cele mai grele condiţii economice de la Marea Depresiune încoace, un miliardar spaniol posedă o avere personală mai mare decât suma totală a reducerilor de cheltuieli anunţate de guvernul Rajoy. La 57,5 miliarde de dolari, averea lui Ortega ar fi permis salvarea sistemului bancar spaniol (datoria era de 52 de miliarde de dolari), care efectiv a distrus bugetul naţional al Spaniei.

În ultimele luni, Spania a fost scena unor tragedii sociale nemaiauzite din perioada fascismului francez, inclusiv sinucideri ale victimelor creditelor şi ale şomerilor, iar bătrânii căutând după mâncare prin ghenele de gunoi.

Atunci când în organismul uman, un mic grup de celule începe să se multiplice şi creşte fără limită, în detrimentul altor celule şi a organismului ca şi un întreg, ştiinţa medicală are un termen specific pentru acest fenomen: cancer. În organismul social al capitalismului secolului 21, cei super-bogaţi joacă acest rol distructiv şi dăunător pentru societate.

În sfera îngrijirii medicale, sfatul medicilor este acela de a distruge cancerul printr-o serie de tratamente, pentru a se încerca salvarea fiinţei umane. Totuşi, în societatea capitalistă, creşterea averilor celor super-bogaţi este salutată ca şi sursă a tuturor progreselor, cancerul social este poreclit “creatorul locurilor de muncă”, iar întregul sistem politic se înclină în faţa sa.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata