Senatorul PSD Gabriela Vrânceanu-Firea doreşte redresarea TVR şi amendarea Legii audiovizualului

Senatorul PSD Gabriela Vrânceanu-Firea, membru al Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă, a anunţat marţi că se va implica în analizarea şi apoi sprijinirea punerii în practică a programului de redresare economică a Televiziunii publice.

„În funcţie de rezultatele acestui program, vom afla dacă problemele grave ale TVR au fost generate de cadrul legislativ inadecvat sau de un management defectuos şi, astfel, se vor putea formula iniţiative eficiente pentru ca TVR să poată concura profesionist cu televiziunile comerciale, nemaifiind în coada clasamentului de audienţe, fără a mai fi o ‘gaură neagră’ din punct de vedere economic”, a argumentat senatoarea social-democrată cu prilejul unei conferinţe de presă comune susţinute de membrii Comisiei de cultură.

Aceasta a subliniat că doreşte să se preocupe în sens constructiv de Televiziunea publică, astfel încât aceasta să devină o stea pe firmamentul televiziunilor din România şi chiar din Europa.

„În măsura în care experienţa mea va putea fi folosită pentru ca Televiziunea publică din România să fie cel puţin la fel de puternică ca televiziunile din Franţa, Italia şi Spania, voi considera că activitatea mea şi a colegilor din comisie a fost un succes. În condiţiile în care nu vom reuşi, înseamnă să vedem şi să identificăm cauzele. De asemenea, va trebui să vedem dacă au fost erori legislative sau greşeli de management şi toate acestea vor trebui îndreptate prin propuneri legislative; managementul defectuos se corectează şi el în consecinţă”, a spus Gabriela Vrânceanu-Firea.

Aceasta mai doreşte amendarea Legii audiovizualului în sensul eficientizării luptei duse de Consiliul Naţional al Audiovizualului cu factorii care degradează spaţiul audiovizual, concomitent cu înlăturarea suspiciunilor de partizanat politic asupra deciziilor CNA.

În domeniul culturii, Gabriela Vrânceanu-Firea a precizat că doreşte ca, în urma consultării cu Uniunea Scriitorilor – a cărei membră este din 2000 – şi cu asociaţiile de editori, precum şi a consultărilor cu senatorii de la Comisia de buget, să încerce identificarea celei mai eficiente metode de sprijinire a culturii scrise, prin o eventuală reducere a TVA.

„Ştiu că nu se va putea un TVA zero la cărţi, nu vom avea acceptul UE, deşi în Marea Britanie TVA este zero pentru cărţi. Acum, la noi, TVA pentru cărţi este 9%, o reducere cu 4 la procente, până la 5 %, ar face cartea mult mai accesibilă. TVA scăzut s-ar aplica pentru cărţi de artă, beletristică, manuale şcolare şi tratate de specialitate”, a detaliat senatorul PSD.

Nu în ultimul rând, Gabriela Vrânceanu-Firea a declarat că va propune măsuri pentru îmbunătăţirea relaţiei dintre teatre şi edituri, pentru ca piesele autorilor români contemporani valoroşi să fie puse mai mult în scenă.

„Mă preocupă şi voi activa pentru relansarea instituţiilor culturale din mediul rural şi din oraşele mici: cămine culturale, biblioteci şi alte activităţi artistice”, a menţionat senatorul PSD.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.