Vitamina C – o armă împotriva tuturor bolilor

0 11

Vitamina C sau acidul ascorbic, cum o numesc specialiştii, este probabil cea mai genială dintre invenţiile naturii .

Funcţiile vitaminei C

  • Întărirea imunităţii

În sistemul imunitar, vitamina C este duşmanul neînduplecat al oricăror agenţi patogeni, al paraziţilor, virusurilor, microbilor şi, în primul rând, al radicalilor liberi.Întrucât radicalii liberi ne aduc îmbătrânirea şi în final moartea, se poate afirma că vitamina C este cel mai eficient apărător al tinereţii.

  • Vitamina C pentru un ţesut conjunctiv rezistent

Vitamina C mai are de îndeplinit în corpul nostru o funcţie suplimentară, defel neglijabilă. Ea consolidează ţesutul conjunctiv, tonifică şi netezeşte pereţii tuturor vaselor de sânge, de la cele mai mari până la capilarele de dimensiuni microscopice. Cu vitamina C, varicele şi hemoroizii se retrag, iar ridurile şi încreţiturile pielii dispar.

Ea este de mare ajutor la contuzii şi loviri, precum şi în prevenirea şi tratarea diverselor traumatisme suferite de sportivi.

  • Vitamina C pentru gingii sănătoase şi dinţi puternici

Cu un aport consistent de vitamina C vă întăriţi dinţii şi gingiile mai bine decât cu orice pastă. Mâncaţi o lămâie pe zi şi veţi putea muşca din măr fără grijă. Calciul singur se deplasează prea lent pe drumul său spre celule, însă combinat cu vitanima C formează compuşi (aşa-numiţii chelaţi ), astfel fiind transportat de urgenţă la destinaţie, în acest caz la alveolele maxilarului, oasele cu cel mai mare consum de calciu din corpul nostru.

Vitamina C ajută la păstrarea unei danturi sănătoase, distrugând bacteriile care dau naştere cariilor.Consumând de două ori pe zi câte o lămâie, te asiguri că ai în permanenţă respiraţia proaspătă şi dinţii perfect curaţi.

  • Vitamina C stabilizează greutatea corporală

Acesta este un lucru extrem de important pentru toate persoanele supraponderale şi obeze: vitamina C este aliatul principal al celor care doresc să devină supli. Dacă mâncăm de două ori pe zi câte o lămâie, moleculele noastre de tiroxină sunt inatacabile, aşadar vom fi zvelţi şi în formă.

 

Acţiunea vitaminei C

  • Absorbţia rapidă a vitaminei

Această substanţă uimitoare este rapid absorbită în sânge şi în celule, dar şi trimisă în spaţiul intercelular. Leucocitele, globulele albe, atât de importante pentru sistemul imunitar, conţin concentraţii înalte de vitamină C. La omul sănătos, ele sunt pline până la refuz cu molecule de vitamină C, astfel fiind „înarmate până în dinţi” pentru lupta cu germenii patogeni.

  • Supradozarea nu e posibilă

Vitamina C nu este toxică. Eventualul surplus de vitamină se elimină prin urină, într-un interval de 24 de ore. Rinichii reţin o cantitate redusă, pe care o reintroduc în metabolism. După ingerarea unei cantităţi exagerate de vitamina C, organismul foloseşte doar aproximativ jumătate.

  • O lămâie întreagă pentru sănătate

Dacă nu beţi doar sucul stors din lămâie, ci îi mâncaţi şi pulpa, acţiunea vitaminei C va fi de 20 de ori mai puternică. Explicaţia constă în prezenţa bioflavonoidelor în pulpa fructului.Biochimiştii ne sfătuiesc insistent să nu ne mulţumim cu zeama, ci să mâncăm lămâia în întregime.

  • Călăul radicalilor liberi

Alături de vitamina A, vitamina E şi Seleniu, vitamina C face parte din grupa principalilor antioxidanţi care combat radicalii liberi, ajutând celulele din corpul nostru să se reînnoiască în permanenţă şi să-şi păstreze sănătatea.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata