EUR
4,84 RON
(-0.02%)
USD
4,25 RON
(+0.3%)
GBP
5,32 RON
(+1.16%)
CHF
4,53 RON
(+0.11%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.36%)
CAD
3,13 RON
(+0.71%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,96 RON
(+0.6%)
JPY
0,04 RON
(+0.34%)
CZK
0,18 RON
(+0.17%)
INR
0,06 RON
(+0.68%)

Ambalajele din plastic, înlocuite cu materiale din… ciuperci!

În mijlocul iernii, Eben Bayer şi Gavin McIntyre îşi doresc să vorbească despre şlapi. Nu plănuiesc o vacanţă şi nici nu este vorba despre nişte încălţări obişnuite de plajă. Aceştia şi-au proiectat propriile sandale de plajă, cu tălpi făcute în întregime din fibre de ciuperci, relatează Businessweek.com.

Aceste sandale sunt 100% biodegradabile. Fără petrol, ele pot fi privite şi ca un adevărat îngrăşământ. Aruncă un şlap peste recolta ta de salată verde, iar papucul se va transforma în hrană pentru plante în decursul a câteva săptămâni.

Şlapii sunt doar începutul. Bayer şi McIntyre, fondatorii în vârstă de 26 de ani ai companiei Ecovative Design, au folosit spori de ciuperci ca bază pentru fabricarea mai multor produse.

Scopul: crearea unei alternative ecologice, viabile pentru industria plasticului şi în special pentru cea a polistirenului, polimerul sintetic versatil cunoscut pentru cutiile din polistiren expandat folosite în special de firmele de catering.

“Zilele polistirenului sunt numărate”, spun Bayer şi McIntyre. Probabil că materialul este cancerigen, potrivit datelor furnizate de Departamentului de Sănătate şi Servicii Umane din SUA, şi este un produs extraordinar de dăunător pentru mediul înconjurător. Americanii aruncă aproximativ 25 de miliarde de pahare din polistiren expandat în fiecare an, potrivit EPA, grămezi de gunoaie care vor rămâne în depozitele de deşeuri pentru cel puţin 500 de ani.

Bayer spune că “am putea înlocui polistirenul în decursul unei singure generaţii”.

Ecovative funcţionează pe o suprafaţă de peste 3700 de metri pătraţi, într-o unitate de producţie a biomaterialelor localizată în Green Island, New York, la aproximativ 15 minute de campusul Institutului Politehnic Rensselaer, unde co-fondatorii şi-au obţinut diplomele în inginerie mecanică şi design de produse. În 7-10 zile, compania poate creşte kilometri de fibre de ciuperci super-subţiri, care pot fi modelate în aproape orice formă.

Procesul începe cu un amestec de tulpini de porumb şi coji de legume, impregnate cu spori de ciuperci. Ciupercile mănâncă substanţele nutritive din plante, apoi dezvoltă o reţea complexă de rădăcini care umple formele matriţei. Produsul final este o spumă care arată ca o napolitană a unei prăjituri nuga mare. Este aşezat într-un cuptor pentru a opri procesul de creştere al sporilor şi pentru a da materialului textura, duritatea şi elasticitatea corespunzătoare.

“Produsele cresc practic singure. În întuneric. Având un contact foarte redus, aproape inexistent, cu oamenii”, spune McIntyre. Fiecare matriţă poate fi tratată pentru a crea un material cu calităţi diferite.  Izolarea trebuie să fie ignifugă şi eficientă din punct de vedere energetic, dulapurile trebuie să fie robuste şi rezistene.

Nu este un substitut magic al plasticului. Filamentele miceliului ciupercilor sunt prea dense şi probabil nu vor fi niciodată transparente.

În ultima vreme, spune Bayer, “compania a lucrat cu producătorii auto din Detroit”. “Dezasamblăm maşinile lor pentru a vedea unde anume se foloseşte spumă şi unde ar putea fi înlocuită de materialul nostru”.

Totuşi, în primul rând, compania trebuie să construiască o unitate de împachetare mult mai bună. În iunie, Ecovative Design a încheiat un contract cu Sealed Air (SEE), o adevărată forţă în domeniul ambalării (valorează 8,1 miliarde de dolari), care a lansat pe piaţă folia cu bule şi ambalarea în sistem Cryovac. Până în luna iunie a anului acesta, Sealed Air va construi prima unitate dintr-o serie de fabrici pentru a produce ambalaje cu ajutorul ciupercilor.

În curând, laptopurile, electronicele şi mobila vor fi livrate învelite în noul material de ambalare, pe care consumatorii îl pot mărunţi şi îl pot arunca peste grămada lor de compost (îngrăşământ). Dell şi Steelcase folosesc deja materialul ecologic, iar începând din primăvară, Bloomberg îl va folosi pentru noii clienţi.

Tim McInerney, managerul departamentului de soluţii sustenabile de la Sealed Air, spune că, cei care au folosit materialul sunt mulţumiţi de el, deoarece este o componentă ecologică, nu are un cost premium şi nici nu înregistrează un decalaj de performanţă. Totuşi, Ecovative mai are mult de muncă în viitor.

Piaţa produselor stiren este dominată de companii precum DuPont şi BASF, care au strategii puternice pentru a-şi proteja afacerile.

“Nu există decât o singură soluţie pentru a merge mai departe”, spune Bayer. “Trebuie să fim mai buni şi mai ieftini. Altfel, nu vom scăpa niciodată de plastic.”

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata