EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Coca-Cola, prinsă cu minciuni referitoare la „apa vitaminizată”

 

Coca-Cola a fost dată în judecată de un grup non-profit de apărare a intereselor publice, pe baza faptului că produsul companiei numit “apă vitaminizată” prezintă afirmaţii nejustificate privind sănătatea. Nicio surpriză până aici, însă, cum credeţi că se apără compania?, ne întreabă John Robbins în Huffingtonpost.com.

Printr-o logică care frizează absurdul, avocaţii Coca-Cola apără compania afirmând că “niciun consumator rezonabil nu ar putea fi indus în eroare astfel încât să creadă despre apa vitaminizată că este o băutură sănătoasă”.

Acest lucru înseamnă că trebuie să fii o persoană nerezonabilă să crezi că un produs numit “apă vitaminizată”, care a fost promovat într-un mod agresiv ca fiind o băutură sănătoasă, are beneficii pentru sănătate?

Sau înseamnă că nu este nimic în neregulă ca o corporaţie să mintă în legătură cu produsele sale, atâta timp cât îşi poate schimba declaraţiile susţinând că, de fapt, nimeni nu crede în minciunile ei?

În realitate, produsul este apă cu zahăr, la care au fost adăugate vitamine sintetice în valoare de câţiva cenţi. Iar cantitatea de zahăr nu este una banală. O sticlă de apă vitaminizată conţine 33 de grame de zahăr, ceea ce face produsul să fie asemănător cu o băutură carbogazoasă (şi în niciun caz cu una sănătoasă!)

 

  • Acest truc de marketing face vreun rău?

Până la urmă, unii ar putea spune că cei care consumă această băutură asimilează câteva vitamine şi că nu se pune problema de o cantitate de zahăr mai mare decât la un suc obişnuit de la Coca-Cola.

Este adevărat, dar, din ce în ce mai mulţi oameni sunt consideraţi obezi din punct de vedere medical. Toţi experţii în sănătate spun că zahărul are un rol important în epidemia de obezitate, o problemă care, în acest moment, determină costuri medicale mai mari decât fumatul.

Câte persoane cu probleme de greutate au consumat produse precum apa vitaminizată crezând în mod greşit că această băutură era în folosul sănătăţii lor şi că nu avea nicio consecinţă calorică? Câte persoane au crezut că, din perspectiva pierderii în greutate, apa vitaminizată a fost o alegere bună? Chiar numele de “apă vitaminizată” sugerează că produsul este apă simplă cu substanţe nutritive adăugate,  mascând faptul că băutura este de fapt plină de zahăr adăugat.

Adevărul este că, atunci când vine vorba de slăbit, ceea ce bei poate fi mult mai important decât ceea ce mănânci. Potrivit unui studiu, aproximativ 25% din caloriile zilnice sunt preluate din lichide.

În 2009, cercetătorii de la Şcoala pentru Sănătate Publică Johns Hopkins au publicat un raport, în care explică faptul că cea mai rapidă şi cea mai de încredere modalitate prin care poţi să slăbeşti este aceea de a reduce consumul de calorii lichide. Iar cea mai bună metodă de a face acest lucru este prin reducerea sau eliminarea din alimentaţia ta a băuturilor care conţin zahăr.

 

  • Publicitate înşelătoare

Între timp, Coca-Cola a investit miliarde de dolari în linia sa de produse de apă vitaminizată, plătind vedete din baschet, inclusiv pe Kobe Bryant şi Lebron James, pentru a apărea în reclame care afirmă că aceste produse sunt o modalitate sănătoasă pentru hidratare.

Procesul, intentat de Centrul pentru Ştiinţă în Interes Public, invocă faptul că etichetele apei vitaminizate şi clipurile publicitare sunt pline de “afirmaţii înşelătoare şi nefondate”.

În decizia sa recentă, judecătorul federal John Gleeson, a scris: “La momentul declaraţiilor verbale, inculpaţii (Coca-Cola) au sugerat că niciun consumator nu ar putea fi indus în eroare, în mod rezonabil, să creadă că apa vitaminizată este o băutură sănătoasă.” Subliniind că reprezentanţii companiei nu invocă anularea procesului pe motive de fapt, judecătorul mai spune că “În consecinţă, trebuie să acceptăm că acuzaţiile faptice conţinute în plângere sunt adevărate.”

Şi totuşi, cum trecem peste faptul că, forţaţi să se apere în instanţă, cei de la Coca-Cola conştientizează faptul că apa vitaminizată nu este un produs sănătos. Însă, susţin că promovarea produsului nu este o reclamă falsă, deoarece nimeni nu ar putea crede o afirmaţie atât de ridicolă.

De ce permitem unor companii precum Coca-Cola să ne spună că, dacă bem o sticlă de apă cu zahăr şi cu câteva vitamine solubile în apă, adoptăm un obicei sănătos prin care ne vom completa nevoile nutriţionale?

Iată sugestiile specialiştilor: dacă vrei să găseşti o modalitate sănătoasă şi mult mai puţin costisitoare de a te hidrata încearcă să bei apă plată. Dacă vrei să dai o aromă apei tale, încearcă să adaugi sucul de la o lămâie şi o cantitate mică de miere sau sirop de arţar la un sfert de litru de apă. O altă alternativă este aceea de a amesteca o parte de limonadă sau suc de fructe la trei sau patru părţi apă. Sau bea ceai verde, cald sau rece, adăugând lămâie şi o cantitate mică de miere.

Dacă suspectezi că apa de la robinetul tău ar putea conţine plumb sau alţi contaminanţi, atunci achiziţionează un filtru de apă care se potriveşte sub chiuvetă sau ataşează-l direct la robinet.

Nu este cea mai bună idee să te bazezi pe o companie de băuturi carbogazoase pentru a asimila vitamine şi alte substanţe nutritive esenţiale. O alimentaţie bazată pe plante cu multe legume şi fructe îţi vor furniza ceea ce ai nevoie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata