Încălzirea climatică: 2000-2010, deceniu al tuturor recordurilor

Planeta a înregistrat cel mai cald deceniu de când a început să fie măsurată temperatura, în 1880, arată climatologi americani, citaţi de 20minutes.ch.

Cu excepţia lui 1988, cei mai călduroşi nouă ani au fost înregistraţi din 2000 în 2010, ultimul an deţinând recordul, urmat de aproape de 2005. Temperatura medie mondială a crescut cu circa 0,8 grade din 1880. ‘Temperatura consemnată într-un an nu este semnificativă în sine, însă contează faptul că ultimul deceniu a fost mai cald decât precedentul’, spune Gavon Schmidt, climatolog NASA.

‘Planeta se încălzeşte, iar motivul este că noi continuăm să emitem tot mai mult bioxid de carbon (CO2) în atmosferă’, a adăugat el.

Anul 2012 a fost al nouălea din cei mai călduroşi ani, cu o medie de 14,6 grade C, cu 0,6 grade mai mult decât la mijlocul secolului al XX-lea, potrivit celor mai recente cifre ale Institutului Goddard pentru studii spaţiale (GISS) al NASA.

Conform unor date uşor diferite publicate în paralel marţi de Agenţia americană oceanică şi atmosferică (NOAA), 2012 ar fi al zecelea cel mai călduros an, cu o temperatură medie de 14,47 grade C, cu 0,57 grade mai mult decât media secolului trecut (13,9 grade C).

CO2, care afectează în mare măsură clima terestră, este produs natural, dar şi emis la arderea energiei fosile, care a crescut în permanenţă de decenii întregi, precizează NASA. În 1880, concentraţia de CO2 din atmosferă era de circa 285 părţi la milion (ppm) ca volum. În 1960, ea atingea 315 ppm, potrivit măsurătorilor NOAA, pentru ca astăzi să depăşească 390 ppm.

Dacă 2012 a fost un an destul de cald pe întreg globul, în Statele Unite (în afară de Alaska şi Hawai) a fost cel mai fierbinte înregistrat din 1880, anunţase NOAA săptămâna trecută.

‘Temperaturile ridicate din Statele Unite din timpul verii 2012 sunt semnul unei noi tendinţe de apariţie a valurilor de căldură sezoniere extreme, mai fierbinţi decât în timpul celor mai calde veri de la mijlocul secolului al XX-lea’, a spus James Hansen, director al GISS. El a respins afirmaţia unor climatologi sceptici, potrivit căreia aproape că nu s-a înregistrat vreo încălzire climatică de 16 ani. ‘Ei iau ca referinţă anul 1988, când intensitatea lui El Nino (curent cald din Pacific – n.r.) a fost cea mai mare din secolul trecut, determinând o creştere a temperaturii pe glob’, temperatură care a scăzut apoi, a precizat Hansen la o conferinţă de presă telefonică. ‘Este clar însă că ultimele decenii au fost mai calde’ şi această tendinţă va continua, a adăugat el.

‘Putem anticipa astfel că viitorul deceniu va fi mai călduros decât cel precedent’, a încheiat directorul GISS.

Potrivit unui raport alcătuit de 240 de experţi şi publicat vineri de guvernul american, creşterea temperaturii medii ar putea depăşi 5 grade C până în 2100 dacă nu se iau măsuri de reducere a emisiilor de CO2 după 2050.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.