Cum să îţi dai seama dacă o vitamină este naturală sau sintetică

– Unii consumatori nu ştiu cum să deosebească o vitamină naturală de una sintetică. Suplimentele minerale şi cele de vitamine pot avea etichete care sunt multe prea complicate pentru ca o persoană obişnuită să poată să le înţeleagă. Este posibil ca nici măcar să nu ştii ce să cauţi la o vitamină sau la un supliment natural.

Unii producători de vitamine comerciale şi suplimente minerale adaugă compuşi sintetici la produsele de vitamine pentru a creşte potenţa vitaminei, însă, multe substanţe sintetice sunt realizate din derivate ale gudronului de cărbune, un cancerigen cunoscut, care poate fi întâlnit în fumul de ţigară. Acesta este doar unul din motivele pentru care este important să vorbeşti cu doctorul tău înainte să iei suplimente, relatează Foodmatters.tv.

  • 5 paşi pentru a identifica ingredientele de pe o etichetă a vitaminelor

Etapa 1: Caută pe eticheta produsului expresia “100% natural”

Citeste si:  Ţinutele vestimentare atractive în viziunea unui consultant german de modă

Unele etichete de produse conţin cuvinele “natural”, dar producătorii pot scrie “natural” pe produsele lor nutritive dacă cel puţin 10% din conţinut provine din surse naturale. Organizaţia Consumatorilor Organici recomandă achiziţionarea produselor pe a căror etichetă există expresiile “100% pe bază de plante” sau “100% pe bază de animale”.

Etapa 2: Identifică pe eticheta produsului lista “surselor”

Dacă eticheta produsului nu conţine o listă de surse naturale, atunci produsul este sintetic. Caută să descoperi produsele a căror surse alimentare includ drojdie, legume, peşte şi citrice.

Etapa 3: Identifică alimentele integrale din lista ingredientelor, în loc de substanţele nutritive speciale.

Doctorul Ben Kim, un chiropractician şi acupuncturist, recomandă identificarea alimentelor din lista ingredientelor care conţin o anumită vitamină, cum ar fi “praf de cireşe acerola”, bogat în vitamina C. Dacă pe lista de ingrediente găseşti şi “vitamina C”, Kim spune că aproape sigur vitamina este sintetică.

Citeste si:  Facebook intareste setarile de confidentialitate: optiunea de a nu fi etichetati (tag) in poze

Etapa 4: Caută forme de sare pe eticheta produsului.

Unele dintre formele de sare pe care trebuie să le identifici sunt acetat, bitartrat, clorură, gluconat, hidroclorură, nitraţi şi succinat, elemente sintetice adăugate la suplimente pentru a creşte stabilitatea vitaminei sau mineralului.

Etapa 5: Învaţă cum să citeşti eticheta produsului, căutând cuvinte cheie care indică faptul că suplimentul este sintetic. Cuvintele care se termină în “at” sau “ră” indică faptul că produsul conţine forme de sare, cu caracteristici sintetice.

De exemplu, dacă vezi clorură, hidroclorură, acetat sau nitrat pe lista ingredientelor, atunci producătorul a folosit produse sintetice în procesul de fabricare.

  • Vitamine sintetice obişnuite care trebuie evitate:

Vitamina A: Acetat şi Palmitat

Vitamin B1 (Tiamină): Mononitrat de tiamină, clorhidrat de tiamină

Citeste si:  Cel puțin 15 morți în urma unui nou incident armat major în Mexic

Vitamin B2 (Riboflavină): Riboflavină

Acid Pantotenic: D-Pantontenat de calciu

Vitamin B6 (Piridoxină): Clorhidrat de piridoxină

Vitamin B12: Cobalamină

PABA (Acid Para-aminobenzoic): Acid aminobenzoic

Acid folic: Acid pteroilglutamic Acid

Colina: Clorură de colină, bitartrat de colină

Biotină: d-Biotină

Vitamin C (Acid Ascorbic): Acid ascorbic

Vitamin D: Ergosteral iradiat, calciferol

Vitamin E: dl-alpha tocoferol, dl-alpha acetat de tocoferol sau succinat

Notă: Forma “dl” a oricărei vitamine este sintetică.

  • Sfaturi şi avertismente

Vorbeşte cu farmacistul înainte să achiziţionezi un supliment mineral sau de vitamine. Un farmacist poate identifica un supliment de vitamine şi te poate ajuta să înveţi să faci acest lucru şi singur. Spune-i farmacistului dacă eşti alergic la vreun aliment sau pastilă.

Nu lua niciodată un supliment de vitamine fără să vorbeşti înainte cu doctorul tău.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata