Daniel Barbu: Pentru minister am cerut 945 milioane lei, dar alocaţia va fi dramatic mai mică

0

– Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat joi, 17 ianuarie 2013, la întrevederea avută cu membrii Comisiei pentru cultură din Senat, că bugetul de care va dispune ministerul nu va permite continuarea tuturor programelor demarate, suma primită fiind ”în mod dramatic” mai mică decât cea solicitată.

Potrivit lui Barbu, singurul proiect angajat pe fonduri europene rambursabile care va fi finalizat în cursul anului 2014 este cel privind renovarea şi modernizarea Teatrului Naţional, care însă va fi inaugurat cu o întârziere de câteva luni.

”Noi am cerut circa 945 milioane lei. Nu e o cifră extraordinară, ceva mai puţin de un miliard. Fără să vă pot spune cu exactitate, astăzi alocaţia pe care o vom primi este dramatic mai mică de atât, nu puţin mai mică, ci dramatic mai mică de atât. Presupun că mai mult decât să continuăm Teatrul Naţional Bucureşti şi nu în ritmul prevăzut fiindcă el era planificat să fie inaugurat în primăvara lui 2014 – februarie, martie. Probabil că abia în toamna lui 2014 va fi gata pentru că nu putem să dăm constructorului toţi banii pentru a duce proiectul la termen. (…) Probabil că vom salva o sumă nu mare – 30-40 de milioane pentru a face Palatul Culturii din Iaşi. Acolo este foarte urgent să se intervină la nivelul structurii”, a spus acesta.

Proiectele care privesc Muzeul Ţăranului Român, Opera Română, Muzeul Naţional ”George Enescu”, de asemenea, proiecte angajate pe fonduri rambursabile, vor fi amânate.

”Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Naţional al Muzicii George Enescu, Opera Naţională, deşi erau în fază de licitaţie, unele chiar în fază contractuală, nu le putem face în acest moment. De asemenea, foarte probabil, Programul Naţional de Restaurare se va reduce la jumătate. Deci vom avea mai puţini bani decât în anii trecuţi pentru a avea grijă de acele trei monumente din judeţul Dâmboviţa, plus alte 13 dintr-un alt judeţ, plus alte cinci dintr-un al treilea judeţ. Ritm mai lent şi monumente mai puţine. Deci la asta vom renunţa”, a mai spus ministrul.

Daniel Barbu a subliniat faptul că, în anii trecuţi, Programul Naţional de Restaurare a beneficiat de un buget de 50 – 60 milioane de lei.

”Sumele nu sunt imense la Ministerul Culturii. E un program foarte important. Sunt proiecte în derulare. Apar mereu proiecte noi. Restaurarea monumentelor este un subiect care nu se termină niciodată”, a arătat Barbu.

Totodată, Daniel Barbu şi-a exprimat speranţa că situaţia fondurilor alocate ministerului se va îmbunătăţi.

”Din păcate nu vă pot da detalii în această fază. Bugetul nu este încă public. Sper să se îmbunătăţească situaţia. În bună parte cunosc cifrele, nu vreau să fiu ipocrit, dar unele nu sunt stabilite clar”, a conchis acesta.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.