Economia zonei euro se va redresa gradual în 2013

0

– Economia zonei euro va începe să se redreseze treptat în a doua parte a acestui an datorită efectelor dobânzilor scăzute şi a atenuării turbulenţelor de pe pieţele financiare, potrivit raportului lunar publicat joi, 17 ianuarie 2013, de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Bloomberg.

Estimarea BCE este similară declaraţiei de săptămâna trecută a preşedintele BCE, Mario Draghi. „Slăbiciunea economică din zona euro este aşteptată să se extindă în 2013. În a doua parte a acestui an activitatea economică ar trebui să se redreseze gradual. Câţiva indicatori s-au stabilizat în linii mari, deşi la niveluri scăzute, iar încrederea pieţelor financiare s-a îmbunătăţit semnificativ”, a spus Draghi.

De asemenea, BCE a apreciat joi că „politica noastră monetară relaxată, împreună cu îmbunătăţirea semnificativă a încrederii pe pieţele financiare şi reducerea fragmentării ar trebui să transforme economia, iar cererea pe plan mondial ar trebui să crească; presiunile inflaţioniste ar trebui să rămână izolate”. Mai mult, BCE le cere guvernelor europene să adopte rapid „reforme structurale suplimentare pentru a face economia zonei euro mai flexibilă, mai dinamică şi mai competitivă”.

Totuşi, avertizează BCE, se menţin riscurile la adresa perspectivelor economice, deşi mai mulţi indicatori s-au stabilizat în ultimele săptămâni.

După ce în iunie Banca Mondială a estimat o creştere economică de 1,1% în zona euro, BM a prognozat miercuri o continuare a recesiunii în 2013, când ar urma să se înregistreze un declin de 0,1%. Totuşi, Banca Mondială apreciază că spre sfârşitul acestui an zona euro se va redresa, o estimare asemănătoare cu cea a Băncii Centrale Europene.

În pofida acestor evoluţii – avertizează economistul-şef al Băncii Mondiale, Kaushik Basu – deciziile BCE de anul trecut doar vor oferi zonei euro o perioadă de respiro, dar nu vor rezolva problemele cu care se confruntă regiunea.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.