Economia zonei euro se va redresa gradual în 2013

0

– Economia zonei euro va începe să se redreseze treptat în a doua parte a acestui an datorită efectelor dobânzilor scăzute şi a atenuării turbulenţelor de pe pieţele financiare, potrivit raportului lunar publicat joi, 17 ianuarie 2013, de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Bloomberg.

Estimarea BCE este similară declaraţiei de săptămâna trecută a preşedintele BCE, Mario Draghi. „Slăbiciunea economică din zona euro este aşteptată să se extindă în 2013. În a doua parte a acestui an activitatea economică ar trebui să se redreseze gradual. Câţiva indicatori s-au stabilizat în linii mari, deşi la niveluri scăzute, iar încrederea pieţelor financiare s-a îmbunătăţit semnificativ”, a spus Draghi.

De asemenea, BCE a apreciat joi că „politica noastră monetară relaxată, împreună cu îmbunătăţirea semnificativă a încrederii pe pieţele financiare şi reducerea fragmentării ar trebui să transforme economia, iar cererea pe plan mondial ar trebui să crească; presiunile inflaţioniste ar trebui să rămână izolate”. Mai mult, BCE le cere guvernelor europene să adopte rapid „reforme structurale suplimentare pentru a face economia zonei euro mai flexibilă, mai dinamică şi mai competitivă”.

Totuşi, avertizează BCE, se menţin riscurile la adresa perspectivelor economice, deşi mai mulţi indicatori s-au stabilizat în ultimele săptămâni.

După ce în iunie Banca Mondială a estimat o creştere economică de 1,1% în zona euro, BM a prognozat miercuri o continuare a recesiunii în 2013, când ar urma să se înregistreze un declin de 0,1%. Totuşi, Banca Mondială apreciază că spre sfârşitul acestui an zona euro se va redresa, o estimare asemănătoare cu cea a Băncii Centrale Europene.

În pofida acestor evoluţii – avertizează economistul-şef al Băncii Mondiale, Kaushik Basu – deciziile BCE de anul trecut doar vor oferi zonei euro o perioadă de respiro, dar nu vor rezolva problemele cu care se confruntă regiunea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.