Exploatarea gazelor de şist – afacere sau crimă împotriva umanităţii?

7

(prima parte)

Una dintre principalele teme de discuţie ale anului 2012 a fost moratoriul impus de guvernul “Ponta I” asupra exploatării gazelor de şist aflate pe teritoriul României. Deşi acordul de exploatare fusese semnat în 2004 de premierul Adrian Năstase, campanile mediatice interne şi internaţionale declanşate de mişcările ecologiste i-au determinat pe cei din USL să se reorienteze în acesta problemă.

Iată însă că noul program de guvernare anunţat de cabinetul “Ponta II” impune o revenire la poziţia iniţială a PSD, Victor Ponta arătându-se, la începutul anului 2013, mai mult decât dispus să reia tema.

Pentru a înţelege mai exact problematica ne-am propus ca, într-o serie de materiale dedicate acestui subiect, să încercăm o abordare exhaustivă a subiectului trecând în revistă nu numai ceea ce se întâmplă în România, ci şi ceea ce se întâmplă la nivel mondial. Şi asta nu întâmplător, pentru că subiectul în sine poate fi definitoriu pentru viitorul întregii omeniri.

 Dănuţ Dudu

Interesul poartă fesul

Deşi în luna mai a anului trecut proaspătul premier Victor Ponta instituia un moratoriu privind exploatarea gazelor de şist, iată că, între timp, poziţia acestui s-a schimbat radical:

„Ştiu că nu voi fi prea popular prin aceste afirmaţii, dar să ne gândim că România plăteşte în continuare cel mai mare preţ pentru gaz faţă de Bulgaria, Ungaria, Polonia etc. Nici nu mai vorbesc de Statele Unite care au ajuns exportatori de gaze datorită exploatării gazelor de şist. Să ne gândim că noi vorbim în primă fază de explorarea gazelor de şist şi nu de exploatarea acestora”, declara acesta pe 4 ianuarie în cadrul unei emisiuni televizate.

În sprijinul acestuia a venit şi Ministrul afacerilor externe, Titus Corlaţean, care declara, la interval de două zile, că exploatarea gazelor de şist poate genera dezvoltare pentru România, subliniind că subiectul trebuie tratat raţional şi pe baze ştiinţifice.

Guvernul are intenţia de a promova transparent şi de a discuta mizele dezvoltării României, inclusiv această chestiune energetică legată de gazele de şist”, a subliniat acesta.

Mai mult, Ponta declara, la finele lui decembrie, că negocierile cu Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist vor reprezenta o zonă de interes pentru viitorul Guvern, adăugând că cel care are cel mai mult de pierdut dacă România scoate gaze de şist este Gazprom.

Totuşi, Victor Ponta nu a fost întotdeauna atât de hotărât în ceea ce priveşte extragerea, în această manieră, a gazelor de şist.

Partidul Social Democrat (PSD), pe care îl conduce Victor Ponta, a pledat împotriva exploatării gazelor de şist. Schimbarea radicală de poziţie a premierului se explică prin faptul că, printre proiectele prioritare ale programului de guvernare (în ceea ce priveşte sectorul energetic), se numără demararea acţiunilor de explorare pentru identificarea zăcămintelor exploatabile din şisturi bituminoase, aşa cum sunt… gazele de şist!

Cel mai mare câştigător al punerii în aplicare a acestui proiect este gigantul petrolier american “Chevron”, companie care deţine în România patru licenţe de explorare şi exploatare în zona Constanta şi Vaslui.

Deşi reprezentanţii Chevron nu au făcut cunoscute estimări legate de veniturile generate de această resursă, investiţiile făcute în România sugerează mize importante. (La începutul lui 2011, reprezentanţii companiei anunţau o majorare de capital a subsidiarei din România cu 10 milioane de dolari). Aici ar trebui să reamintim că Administraţia pentru informaţii privind energia SUA (EIA) estimează că România, Bulgaria şi Ungaria ar putea avea 538 miliarde de metri cubi de gaze de şist, cu puţin peste consumul anual al Europei şi suficient pentru a acoperi nevoile României pentru aproape 40 de ani.

Citeste continuarea…

loading...
Citește și
7 Comentarii
 1. Bogdan spune

  Felicitari ptr articol,intradevar este o sinucidere extragerea de gaze de sist,insa ati uitat sa spuneti ca acest clan mafiot CHEVRON ii apartine evreului mason satanist Rockefeller care vrea sa distruga Romania prin marionetele de la Bucuresti. Multa sanatate!

 2. Eugen spune

  Ce ciubucuri au fost incasate de liderii noului guvern pentru a-si reconsidera pozitia?
  Pentru ca experienta anilor anteriori ne-au invata ca cei alesi de noi pentru a ne gestiona drepturile sunt mult mai interesati sa-si apere interesele proprii decat de binele general fiind adeptii mottoului „dupa noi potopul”

 3. marina spune

  felicitari pentru articol ! asteptam continuarea.
  cateva completari : studiile nooa arata ca metanul care ajunge in atmosfera ca urmare a acestei tehnologii atinge un procent de 9%, contribuind astfel in mod substantial la inasprirea efectului de sera asupra planetei.
  trebuie luat in considerare impactul asupra mediului pe intreaga durata de viata a instalatiilor – de subliniat ca dupa incetarea extractiei tubulaturile raman in sol, ca si majoritatea fluidelor utilizate in exploatare => oricand aceste fluide pot migra spre straturile superioare.
  secretizarea contractelor de acest tip este ilegala, incalcand reglementari ue si romane.

 4. marina spune

  inca o completare : astfel de cutremure s-au semnalat si in statul Ohio – SUA. In Dobrogea perimetrele concesionate se situeaza pe axa faliei Shabla- Snagov-Vidraru, iar efectul cumulat pune in pericol atat CNE Cernavoda cat si barajul de la Vidraru – Arges.

 5. Isa spune

  Daca imi aduc aminte, parca gazele descoperite in marea neagra scapa Romania de dependenta fata de rusia timp de 20 de ani. Concluzie gazele de siste pot ramane inca la locul lor aceasta perioada.

 6. Cae Indru spune

  FELICITARI si multumim pentru articol ! Ati spart o mare bariera mediatica ! RESPECT !

 7. Catalin spune

  Un articol binevenit. Felicitari!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.