Francois Rantrua: Banca Mondială a pus la dispoziţia României un miliard de euro în cadrul acordului preventiv cu FMI

0

– Reprezentantul rezident al Băncii Mondiale la Bucureşti, Francois Rantrua, a declarat, joi, 17 ianuarie 2013, că Banca Mondială a pus la dispoziţia României suma de un miliard de euro pentru România.

„Banca Mondială a pus la dispoziţie un miliard de euro deschizând săptămâna trecută o linie de finanţare, dar banii nu vor fi traşi, în cadrul participării Băncii Mondiale la acordul de tip preventiv încheiat cu FMI”, a spus Francois Rantrua.

Surse din Banca Mondială au declarat că scrisoarea oficială de aprobare către guvernul român a fost trimisă pe 10 ianuarie, moment la care a avut loc şi punerea sumei de un miliard de euro la dispoziţie.

Guvernul a aprobat pe 16 mai 2012 memorandumul prin care Banca Mondială urmează să pună la dispoziţia României o linie de finanţare preventivă de un miliard de euro, a declarat atunci premierul Victor Ponta.

Potrivit prim-ministrului, sumele trase de România din această linie de creditare sunt „pentru acoperirea eventuală a deficitelor sau oricăror alte necesităţi prevăzute în gestionarea Ministerului Finanţelor”, a declarat premierul Victor Ponta.

Pentru ca linia de finanţare să fie disponibilă României, boardul Băncii Mondiale trebuia să aprobe acordul, în luna iunie a anului trecut.

Acordul este unul de tip preventiv, pe trei ani, România urmând să plătească dobânzi doar dacă accesează linia.

Dobânzile medii actuale ale Băncii Mondiale sunt de 3 – 3,5% pe an, în condiţiile în care România se poate împrumuta în prezent de pe piaţa liberă la dobânzi de 5 – 6%.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.