Titus Corlăţean: Să nu se uite că românii au contribuit la prosperitatea economică din multe state UE, inclusiv Marea Britanie

1

– Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, consideră că ar fi bine să nu se uite faptul că muncitorii români au contribuit la creşterea economică din mai multe state membre UE, inclusiv din Marea Britanie, punctând că tema prezenţei românilor pe piaţa forţei de muncă britanice este din nou folosită în precampanie electorală din dorinţa de a câştiga capital politic.

„Pot s-o spun public în acest moment, că nu am niciun fel de satisfacţie, pentru a vedea faptul că, iată, din nou tema românilor, între altele şi a bulgarilor şi a altora, este folosită în precampanie electorală din dorinţa de a câştiga capital politic. Ar fi bine, şi asta vreau s-o spun public şi o s-o spun public tot mai mult, să nu se uite faptul că românii, cetăţenii europeni români au contribuit ani de zile la prosperitatea economică, la creşterea economică din foarte multe state membre ale UE, inclusiv Marea Britanie. Faptul că suntem acum într-un context de criză economică, după ce am avut nevoie de unii, acum devin inamicii noştri? Nu cred că este o tratare corectă a ceea ce a însemnat contribuţia românilor în Marea Britanie”, a declarat Corlăţean, miercuri seara, 16 ianuarie 2013, la Digi 24, întrebat cu privire la recentele dezbateri din Marea Britanie pe tema prezenţei românilor şi bulgarilor pe piaţa de muncă britanică.

El a opinat că românii fac parte din categoria cetăţenilor din state ale UE care au mers să găsească un loc de muncă în Marea Britanie, fiind plasaţi foarte bine ca nivel de pregătire, de educaţie.

„Acest lucru este convenabil celor care primesc forţă de muncă extrem de bine calificată fără să investească nimic, le este foarte confortabil, dar în acelaşi timp, atunci când vorbim de alte categorii socio-profesionale, atunci aceştia ne devin deranjanţi. Nu este în regulă. Românii au contribuit la creştere economică în Marea Britanie, românii au contribuit prin muncă, inclusiv muncă fizică, pe care poate alţii n-au făcut-o, n-au făcut-o britancii sau n-au vrut s-o facă alţii, la succesul Olimpiadei de la Londra, prin tot ce a însemnat infrastructură, construcţia stadionului, faimos. Deci, lucrurile acestea vreau să le spun de o manieră publică pentru că reprezintă o contribuţie pozitivă a muncitorului român în Marea Britanie”, a adăugat Corlăţean.

El a precizat că de la 1 ianuarie 2014 niciuna dintre ţările europene nu mai poate să aibă vreo restricţie pentru muncitorii români.

„Cine îşi propune să nu respecte Tratatul Uniunii Europene să-şi asume consecinţe juridice la Curtea de la Luxemburg, şi politice, şi pecuniare, este liber s-o facă. Dar eu cred că toate statele care mai menţin încă restricţii vor respecta această prevedere, această clauză a Tratatului UE”, a adăugat ministrul.

Ministrul de Externe a amintit că dezbateri similare au mai avut loc şi înaintea aderării României la Uniunea Europeană, fiind exprimate la acea dată anumite temeri în presa din Marea Britanie cu privire la „valurile de invadatori români”.

„În presa britanică apăruse aceeaşi chestiune – vor veni valurile de invadatori români, care vor lua locurile de muncă, vor genera nu ştiu ce valuri uriaşe de criminalitate. Şi îmi aduc aminte că au fost reprezentanţi ai media britanice, la 1 ianuarie 2007, la aeroport, la Londra, la Heathrow, cred, aşteptând valuri uriaşe de imigranţi români şi au fost extrem de dezamăgiţi să constate că doi turişti români au coborât pe solul britanic, pe pământul britanic”, a spus ministrul.

Corlăţean a subliniat că de la intrarea României în Marea Britanie s-au întâmplat foarte multe lucruri şi că românii care au dorit să îşi găsească un loc de muncă în altă parte au ales cu prioritate ţări precum Spania sau Italia şi au respectat, în general, regulile din ţările respective. Ministrul a mai punctat faptul că libertatea de circulaţie a cetăţeanului român este un „bun câştigat”, dar nu pe deplin respectat.

Întrebat cum va gestiona discursurile din Marea Britanie pe această temă, Corlăţean a răspuns: „Noi am preferat, cel puţin până acum, canalul oficial, mai discret, este adevărat, dar vă asigur că am făcut demersuri constante şi am avut o relaţie constantă cu secretarul William Hague pe această temă, am avut o corespondenţă şi am primit asigurări scrise că ceea ce scrie în Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, faptul că de la 1 ianuarie 2014, deci la sfârşitul acestui an – începutul anului viitor, restricţiile vor fi eliminate, pentru că este un tratat al Uniunii Europene, acest lucru va fi respectat”.

loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. Diplomatu' spune

    Domnule Corlatean, daca ceea ce transmiteti romanilor prin Digi24 veti transmite (IDENTIC) si omologului Dvs. britanic este OK . Daca nu, cetatenii Romaniei vor resimti o dubla frustrare : odata ca nu sunt doriti in Regat si in alte parti din Europa (ex. Spania, Italia, Franta etc.)si a doua ca folositi un limbaj dublu numai pentru a va castiga un capital politic in tara …

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.