Algeria: Criza de la complexul energetic are un impact limitat asupra aprovizionării pieţei europene

0

Complexul energetic In Aménas din Algeria, unde a avut loc o luare de ostateci, este responsabil pentru 18% din exporturile de gaze naturale ale Algeriei, dar experţii consideră că şi o reducere prelungită a livrărilor algeriene ar avea un impact limitat asupra aprovizionării cu gaze naturale a Europei, relatează AFP.

Potrivit grupului italian pentru transportul gazelor naturale Snam, fluxul de gaze transportat între Algeria şi Italia era joi cu 17% mai mic decât nivelul obişnuit, aproximativ 62 milioane metri cubi pe zi faţă de 75,2 milioane metri cubi în mod obişnuit.

Producţia de gaze naturale realizată la complexul In Aménas ‘reprezintă aproximativ nouă miliarde metri cubi, echivalentul a 12% din producţia Algeriei, dar acest complex este responsabil pentru 18% din exporturile de gaze naturale ale Algeriei’, a declarat analistul Société Générale, Thierry Bros. Potrivit acestuia, valoarea de piaţă a producţiei de gaze naturale realizată într-un an la acest complex este de aproximativ 3,9 miliarde de dolari la cursul actual.

Cu toate acestea, Algeria nu este decât a treia sursă de aprovizionare cu gaze naturale a Uniunii Europene, după Rusia (responsabilă pentru aproximativ un sfert din nevoile europene) şi Norvegia. În plus, producţia de gaze afectată de luare de ostateci din Algeria nu reprezintă decât 2% din cererea europeană.

În cazul unei perturbări prelungite a ofertei algeriene, ‘Europa se va îndrepta spre Rusia, aşa cum s-a întâmplat şi în timpul războiului din Libia din 2011, iar grupul Gazprom va fi încântat să-şi sporească livrările, cu atât mai mult cu cât în prezent dispune de noi modalităţi de livrare a gazelor spre Europa (oleoductul Nord Stream)’, a estimat Thierry Bros.

‘Algeria este un exportator care contează, în special pentru Spania şi Italia şi, în cazul în care vom asista la o reducere a exporturilor algeriene, aceste ţări vor achiziţiona mai mult gaz natural lichefiat şi gaze naturale provenite din Rusia’, a apreciat analistul Barclays Capital, Trevor Sikorski. În aceste condiţii ‘nu există pentru moment un impact masiv asupra preţului gazelor, chiar dacă piaţa urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei’, a concluzionat Sikorski.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.