EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Algeria/criza ostaticilor: 30 de angajaţi algerieni au fost salvaţi

0

Cea mai recentă informaţie oficială cu privire la luarea de ostatici de la complexul petrolier In Amenas, din estul Algeriei, vorbeşte despre salvarea reuşită a 30 de angajaţi algerieni, ţinuţi ostatici de ieri, relatează portalul algerian de ştiri www.presse-dz.com.

Ostaticii au fost preluaţi imediat după ieşire de militari din armata algeriană, potrivit unui responsabil local, citat de agenţia APS.

În ce priveşte situaţia din jurul complexului, înconjurat în continuare de armată, nu a fost oferită nicio informaţie oficială. Sigur este însă că au avut loc schimburi de focuri între forţele de securitate şi răpitori.

„Teroriştii au încercat să iasă cu ostaticii. Ei au fost respinşi de forţele de securitate”, a afirmat, pentru portalul de ştiri TSA, Knaoui Sidi, unul dintre responsabilii din regiune, care a dat asigurări că militarii algerieni au intervenit pentru a contracara tentativa răpitorilor.

Potrivit unor surse de securitate, autorităţile militare au trimis la faţa locului, în cursul dimineţii, noi elicoptere de la baza militară aeriană Biskra. În timpul nopţii, două unităţi speciale de intervenţie au sosit la In Amenas, venind de la Alger.

În absenţa unor informaţii oficiale, circulă diverse zvonuri, unele vorbind chiar despre negocieri între autorităţile algeriene şi răpitori.

Postul de ştiri Al-Jazeera din Qatar a difuzat joi dimineaţă declaraţii ale unor răpitori şi ale unor ostatici. Postul l-a intervievat în direct pe Abou Al Bara, un bărbat prezentat ca făcând parte dintre răpitori. Acesta a declarat că „teroriştii reţin 41 de ostatici de diferite naţionalităţi, printre care americani, britanici şi francezi” şi că „ostaticii sunt dispersaţi la două locaţii ale bazei petroliere, iar ostatici japonezi au fost răniţi de tiruri ale armatei algeriene”.

Tot la Al-Jazeera, trei dintre ostatici – un britanic, un irlandez şi un japonez – au făcut declaraţii prin care cereau retragerea militarilor algerieni care încercuiesc complexul petrolier unde ei sunt reţinuţi.

Cei trei bărbaţi, care au vorbit în direct prin telefon, dar nu au fost arătaţi în imagini, au insistat pe rând ca militarii să înceteze focurile, pentru a nu le pune în pericol vieţile şi a face posibile negocierile.

Ostaticul irlandez, căruia Al-azeera i-a tradus simultan declaraţiile, a afirmat că situaţia se deteriorează şi a cerut retragerea armatei algeriene, în vederea de negocieri cu răpitorii. La rândul său, britanicul a subliniat că negocierile pot preveni pierderi de vieţi. Potrivit Al-Jazzera, cel de-al treilea ostatic care a intervenit în direct, un japonez, a fost rănit.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.