Cehia: Guvernul Necas a supravieţuit celei de-a 5-a moţiuni de cenzură

0

Guvernul de centru-dreapta din Cehia, condus de Petr Necas, a supravieţuit joi seară unei noi moţiuni de cenzură, cea de-a 5-a în doi ani şi jumătate, depusă de opoziţia social-democrată (CSSD), conform AFP.

Moţiunea social-democraţilor, susţinută de comunişti şi de o parte din vechi membri ai coaliţiei, a obţinut doar 92 de voturi din cele 101 necesare pentru îndepărtarea guvernului, în condiţiile în care camera inferioară a parlamentului numără 200 de parlamentari.

Această nouă moţiune de cenzură nu este decât „un exerciţiu de popularitate fără legătură cu subiectul„, a susţinut premierul Petr Necas la începutul şedinţei parlamentare.

Opoziţia de stânga îi reproşează premierului faptul că a contrasemnat o amnistie controversată, decretată la 1 ianuarie de preşedintele Vaclav Klaus. Considerată o dovadă de prea mare blândeţe faţă de persoanele vinovate de corupţie, această amnistie a provocat un semnificativ val de nemulţumiri în Cehia.

„Amnistia priveşte în primul rând cazurile de delicte economice”, a subliniat şeful CSSD, Bohuslav Sobotka, în alocuţiunea pe care a susţinut-o în faţa deputaţilor cehi.

La începutul săptămânii, mai mulţi senatori au adresat Curţii Constituţionale o solicitare de anulare a articolelor mai controversate din această amnistie care a permis deja eliberarea a peste 6.000 de deţinuţi.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.