Integrarea europeană şi reglementarea transnistreană, priorităţile guvernului Filat pentru 2013

Continuarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova şi reglementarea conflictului transnistrean sunt priorităţile guvernului de la Chişinău pentru anul 2013, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe, premierul Vlad Filat.

Chişinăul îşi doreşte ca în vara acestui an să finalizeze negocierile pentru semnarea Acordului de asociere cu UE, care să fie semnat în cadrul summitului Parteneriatului Estic, care se va desfăşura în luna noiembrie la Vilnius.

În privinţa reglementării transnistrene, premierul Vlad Filat a menţionat că, pentru a realiza o cale eficientă de reintegrare, este necesar un dialog constant şi ferm, dar şi compromisuri pentru care Republica Moldova trebuie să fie gata. Potrivit acestuia, preşedinţia ucraineană a OSCE /Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa/ oferă un context favorabil pentru reglementarea transnistreană, menţionând că ministrul ucrainean de externe, Leonid Kojara, va efectua luni o vizită în Republica Moldova.

Vlad Filat a mai declarat că ţinta guvernului pentru acest an este o creştere economică de 4%, reducerea deficitului bugetar şi a datoriei de stat. Pentru aceasta, el a menţionat necesitatea îmbunătăţirii mediului de afaceri şi a administrării fiscale pentru atragerea investiţiilor străine.

Al doilea guvern al Republicii Moldova condus de liberal-democratul Vlad Filat a împlinit luni doi ani de la învestire. Acesta este al doilea guvern al Alianţei pentru Integrare Europeană, după mai bine de opt ani de guvernare comunistă în Republica Moldova. Programul de guvernare al actualului executiv se intitulează „Integrare Europeană: libertate, democraţie, bunăstare”.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.