R.Moldova: Procurorul general a demisionat

0

Procurorul General al Republicii Moldova, Valeriu Zubco, şi-a anunţat vineri demisia în urma unui scandal legat de un accident de vânătoare la care a participat şi el şi la care a fost împuşcat un om de afaceri.

Procuratura Generală anunţă într-un comunicat de presă că detalii vor fi prezentate săptămâna viitoare într-o conferinţă de presă.

Vineri, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a anunţat şi o posibilă demisie a directorului Moldsilva, Ion Lupu, iar până acum au fost demişi mai mulţi poliţişti şi angajaţi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate

Scandalul este provocat de un incident la vânătoare, care a avut loc la 23 decembrie, la care a participat procurorul general, dar şi alte persoane publice şi la care a fost omorât, din imprudenţă, Sorin Paciu, un tânăr om de afaceri.

Autorităţile nu au făcut public acest caz, decât după ce un controversat politician, Sergiu Mocanu, a vorbit despre acesta la 6 ianuarie. El a declarat că Zubco ar fi fost cel care a tras, dar, ulterior, Procuratura l-a declarat drept suspect pe vicepreşedintele unei instanţe de judecată, Gheorghe Creţu, care, ulterior, şi-a dat demisia.

Incidentul a provocat mai multe reacţii. Preşedintele Nicolae Timofti a criticat gestionarea defectuoasă a cazului şi faptul că a fost tăinuit, iar premierul Vlad Filat a cerut demiterea procurorului. Şi ambasadorii SUA şi UE la Chişinău au formulat critici pentru faptul că acest caz nu a fost adus la cunoştinţa populaţiei.

Ulterior, chestiunea privind demiterea procurorului general a provocat disensiuni în cadrul Alianţei de guvernare. Vineri, prim-vicepreşedintele parlamentului Vlad Plahotniuc a înaintat o iniţiativă legislativă prin care conducerea mai multor instituţii, inclusiv a Procuraturii să fie cedate opoziţiei.

Valeriu Zubco a îndeplinit funcţia de procuror general al Republicii Moldova din octombrie 2009.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.