10 alimente care creează cea mai mare dependenţă

1

Ştii că nu ar trebui, dar nu te poţi împotrivi mirosului acelor bunătăţi proaspăt scoase din cuptor. De ce produsele foarte gustoase sunt atât de imposibil de refuzat?

Ashley Gearhardt, profesor asistent în cadrul departamentului de psihologie de la Universitatea Michigan se întreabă “ de ce nimeni nu îţi aduce spanac sau broccoli?”. Gearhardt contribuie la un volum de cercetare care aşează “alimentele” (mai bine zis chimicalele procesate considerate alimente în zilele noastre) în aceeaşi categorie cu dependenţa de droguri.

Cum poate o pungă de chipsuri şi o prăjitură dulce să te transforme într-o persoană dependentă? De vină este zahărul, sarea şi grăsimile. Corpurile noastre nu pot face faţă acestui trio de suprastimulare, spune Gearhardt.

Iar femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii să devină dependente. “Femeile au tendinţa de a se abţine de la anumite produse, iar apoi de a face exces”, spune Gearhardt. “Acest lucru pare să sensibilizeze creierul spre a dezvolta un proces de dependenţă, născându-se astfel o relaţie psihologică nesănătoasă cu aceste substanţe”.

Aşadar, care din aceste alimente provoacă cea mai mare dependenţă? Gearhardt a prezentat pentru Prevention.com alimentele care creează cea mai mare dependenţă.

 

10. Pâinea albă

Pâinea albă este una din cele mai proaste alegeri pe care le facem în alimentaţie. Este făcută din făină rafinată, care a fost sărăcită de tărâţe, germeni şi de toate substanţele nutritive prezente în mod normal în pâine. Optează pentru o pâine consistentă, pe care nu o poţi strânge în forma unei mărgele. În acest fel, ştii că cerealele sunt într-adevăr “integrale”.

 

 9. Gogoşi

Experţii cred că zahărul ar putea fi cel mai mare creator de dependenţă, din cele trei substanţe amintite mai sus. Ştiinţa a dovedit potenţialul de dependenţă al zahărului. Studiile au arătat că de fiecare dată când şobolanii de laborator mănâncă zahăr, organismul eliberează dopamină. Nicole Avena, neurocercetător şi expert în dependenţă alimentară, spune că “acest lucru nu este normal. Eliberarea de dopamină este o reacţie pe care te aştepţi să o vezi la un dependent de droguri”.

 

8. Paste

Mâncăm mult prea mult din acest aliment preferat al copilăriei, mai ales că îl combinăm cu unt, sare şi brânză. Porţia italiană tipică poate încăpea într-o ceaşcă de ceai. Porţiile americane sunt de dimensiunea farfuriei.

Însă, nu toate sunt veşti proaste: cumpără paste din alac (grâu spelt) de înaltă calitate, găteşte-le al dente (procesul de fierbere al pastelor, astfel încât să fie moi la exterior, dar încă tari în interior, care reduce indicele glicemic) şi foloseşte ulei de măsline pentru a îmbunătăţi profilul nutritiv al pastelor, spune Andrew Weil, fondator şi director al Centrului Arizona pentru Medicină Integrativă de la Universitatea din Arizona.

 

7. Tort

Există ceva irezistibil în legătură cu substanţele cremoase ale unui tort dulce, nemaivorbind despre glazură. Zahărul, în numeroasele sale deghizări, a fost asociat cu obezitatea, diabetul şi sindromul metabolic.

 

6. Chipsuri

Chipsurile sunt foarte bogate în grăsimi şi sare, dar acest lucru nu este caracteristic doar pentru mărcile notorii. Chiar şi chipsurile vegetariene sunt pline de grăsimi, iar majoritatea mărcilor cunoscute listează zahărul ca unul din ingredientele principale. Cel mai bine este să faci acasă nişte chipsuri din varză, cu puţină sare de mare, pentru a-ţi satisface pofta pentru produse crocante.

 

5. Prăjituri

Există un motiv pentru care recipientul de prăjituri nu este niciodată plin. Potrivit unei cercetări, organismul eliberează dopamină doar dacă vezi aceste dulciuri savuroase.

Dacă îţi faci această poftă, atunci creierul tău înregistrează o stimulare din partea hormonului de fericire, ceea ce te face să vrei şi mai mult. În mod normal, prăjiturile conţin la un loc toate cele trei ingrediente ale “dependenţei”. Ai nevoie de o voinţă de fier pentru a rezista la aceste bunătăţi.

loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. Dana spune

    Sunt o dependenta de mancare si o codependenta (tata era alcoolic). Eu nu am reusit sa am o viata normala prin puterea vointei mele (desi am incercat multi ani), ci cu ajutorul unui grup de autosuport “Tulburari Alimentare Anonimi”. Intalnirile cu alte persoane cu aceeasi problema ca si mine mi-au schimbat viata.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.