Cameron: Marea Britanie s-ar putea îndrepta spre ieşirea din UE dacă aceasta nu se reformează

Marea Britanie s-ar putea îndrepta spre ieşirea din Uniunea Europeană (UE) în cazul în care aceasta nu se reformează – ar fi urmat să spună vineri seara, la Amsterdam, premierul britanic David Cameron în discursul său mult aşteptat despre Europa, dar amânat din cauza crizei ostaticilor din Algeria.

Potrivit unor extrase făcute publice de Downing Street şi citate de AFP, David Cameron consideră că UE se confruntă cu trei provocări: pe lângă criza din zona euro şi lipsa de competitivitate în faţa concurenţei ţărilor emergente, ‘există o fisură între Uniune şi cetăţenii săi care s-a extins dramatic în ultimii ani’.

‘Această lipsă de legitimitate democratică şi de consimţământ este resimţită în mod deosebit de intens în Marea Britanie’, notează şeful guvernului britanic, confruntat cu o accentuare a euroscepticismului în tabăra sa, dar şi în ţară.

‘Dacă nu ne ocupăm de aceste provocări, există pericolul ca Europa să eşueze şi ca britanicii să se orienteze spre ieşire’, avertizează responsabilul conservator.

‘Nu vreau să se întâmple acest lucru. Vreau ca Uniunea Europeană să fie un succes şi vreau o relaţie între Marea Britanie şi UE în care să rămânem integraţi’, afirmă Cameron, care este, pe de altă parte, sub presiunile mediului de afaceri britanic, ale partenerilor europeni şi ale SUA să nu-şi marginalizeze ţara.

Discursul despre Europa ce urma să fie rostit de premierul britanic, vineri seara, la Amsterdam, deja amânat de mai multe ori începând din vara trecută, va fi din nou reprogramat ca urmare a crizei ostaticilor din Algeria, pentru o dată şi un loc ce vor fi anunţate de guvernul britanic ‘la momentul oportun’.

Extrasele difuzate de Downing Street nu conţin niciun anunţ, şi el îndelung aşteptat, privind organizarea unui referendum asupra noilor termeni ai relaţiilor dintre Marea Britanie şi UE, notează AFP.

‘Oamenii sunt tot mai nemulţumiţi să vadă că decizii luate tot mai departe de ei (la nivelul UE, n.r.) au ca efect degradarea nivelului lor de trai printr-o austeritate impusă sau că impozitele pe care le plătesc sunt consacrate planurilor de salvare a unor ţări situate la celălalt capăt al continentului’, mai arată David Cameron, potrivit textului făcut public.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.