EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

CMR: Subfinanţarea, deficitul de personal calificat şi o legislaţie confuză – adevăratele probleme ale sistemului de sănătate

0

Adevăratele probleme ale sistemului de sănătate sunt subfinanţarea, deficitul de personal calificat şi legislaţia confuză care se pretează la interpretări şi vulnerabilizează atât corpul medical, cât şi pacienţii, susţine prof dr Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiul Medicilor din România (CMR), într-un comunicat transmis vineri.

„Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România îşi manifestă regretul că dezbaterea publică privind sistemul de sănătate este parazitată de teme marginale şi nu se axează pe adevăratele subiecte relevante pentru sistemul sanitar din România. Considerăm că impunerea unor criterii de finanţare după forma de proprietate a serviciilor medicale, precum şi obligarea medicilor de a lucra, fie în sistem public, fie în sistem privat, nu vor avea nici un efect benefic pentru asigurarea stării de sănătate a populaţiei României”, afirmă Astărăstoae.

Colegiul Medicilor din România salută creşterea bugetului sănătăţii cu un miliard de euro, dar se declară dezamăgit de modul în care aceste fonduri suplimentare au fost direcţionate. „Este de neînţeles pentru membrii corpului medical cum statul român poate să găsească, cu eforturi, această sumă pentru firmele de medicamente, dar nu reuşeşte să identifice 40 de milioane de euro pentru a permite dublarea salariilor medicilor rezidenţi”, adaugă comunicatul.

Potrivit preşedintelui CMR, deficitul de personal medical calificat a ajuns la o cotă alarmantă: în 2012 s-a coborât sub nivelul critic de 40.000 medici cu liberă practică în România.

„Avem la acest început de an doar 39.813 medici, comparativ cu 41.799 medici în 2012 şi 55.000 de medici în 1990. Măsurile anunţate, chiar dacă ulterior s-a revenit asupra lor, nu constituie altceva decât metode de a alunga medicii români din ţară. În domeniul legislativ CMR consideră că simple amendamente la o lege nu elimină riscurile exercitării profesiei medicale în România şi că este nevoie de o legislaţie modernă şi adecvată spiritului european”, menţionează prof dr Vasile Astărăstoae.

CMR solicită noului Guvern Ponta să rezolve, aşa cum a promis, revendicările cuprinse în Declaraţia Adunării Generale a Colegiului din martie 2012 şi îşi arată în continuare disponibilitatea pentru un dialog pentru creşterea eficienţei sistemului de sănătate şi a calităţii actului medical.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.