Românii şi bulgarii sunt deja în Marea Britanie şi sunt exploataţi în industria construcţiilor

Românii şi bulgarii sunt deja în Marea Britanie, unde lucrează ‘pe cont propriu’ şi sunt exploataţi în industria construcţiilor de angajatori fără scrupule, se arată într-un articol publicat vineri în cotidianul britanic The Guardian, în contextul temerilor exprimate în ultimul timp cu privire la o sosire masivă de imigranţi din România şi Bulgaria, după ce vor fi ridicate restricţiile impuse acestora pe piaţa forţei de muncă din Regatul Unit.

S-au făcut speculaţii în ultima vreme privind ce se va întâmpla după ce românii şi bulgarii vor primi drepturi depline de muncă în Marea Britanie, anul viitor. Totuşi, notează The Guardian, lucrătorii români şi bulgari pot intra liber în Marea Britanie din 2007 şi pot lucra pe cont propriu, iar mulţi lucrează în construcţii, ceea ce în practică înseamnă că un mare număr de lucrători români şi bulgari sunt exploataţi, întrucât cei care lucrează independent nu se bucură de drepturile şi protecţiile asigurate angajaţilor şi nu li se aplică nici măcar prevederile privind salariul minim.

Aceste aspecte au fost evocate într-un raport publicat în 2011 realizat pentru sindicatul construcţiilor Ucatt, care se opune exploatării tuturor muncitorilor. Raportul, intitulat The Hidden Workforce Building Britain (Mâna de lucru ascunsă care construieşte Marea Britanie), a dezvăluit cum un mare număr de lucrători străini, în principal români şi bulgari, se adună dimineaţa în zori în parcări din Londra în speranţa de a fi aleşi pentru diferite lucrări.

Aceştia le-au povestit autorilor raportului că, în zilele când primesc de lucru, sunt plătiţi în bani lichizi şi sub salariul minim, chiar şi cu sume de 40 de lire sterline pentru o zi de lucru de 9-10 ore.

Ucatt consideră că soluţia constă în ridicarea cât mai rapidă a restricţiilor de angajare pentru români şi bulgari, cu argumentul că în momentul în care aceşti muncitori vor putea fi protejaţi de legislaţia muncii nivelul de exploatare va fi redus şi se va reduce de asemenea problema muncitorilor obligaţi să accepte retribuţii sub salariul minim.

Dacă guvernul vrea într-adevăr să pună capăt exploatării lucrătorilor în construcţii, trebuie să extindă atribuţiile Gangmasters Licensing Authority (Autoritatea de acordare de licenţe pentru plasatorii de forţă de muncă) astfel încât să fie cuprinsă şi industria construcţiilor – fapt improbabil însă, având în vedere obsesia de scădere a reglementării, notează The Guardian.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.