EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Vasile Blaga: Reforma administrativă nu va fi o temă de campanie electorală

0

Reorganizarea administrativ-teritorială trebuie să ţină cont de dezvoltarea României, de reducerea birocraţiei şi de absorbţia fondurilor europene, în opinia preşedintelui PDL, Vasile Blaga, care susţine că nu va transforma această reorganizare într-o temă de campanie electorală, dacă Parlamentul va agrea o anumită formulă.

”Dacă toţi parlamentarii vor fi de acord cu modul în care se va face reorganizarea administrativ-teritorială, nu o vom transforma într-o temă de campanie electorală, pentru că ştiţi foarte bine că cei care se opun sub orice formă oricărui tip de reîmpărţire teritorială, cei care promovează patriotismul local câştigă puncte electorale. Am făcut această propunere, pentru că de foarte multe ori cei care au făcut bine ţării lor, pentru a ajunge la actuala formulă de organizare teritorială au avut nevoie de trei guverne şi mă gândesc acum la Polonia care în 1990 avea 64 de voievodate, iar azi are 14. Atunci, această ţară de 40 de milioane de oameni avea peste 15.000 de primării, iar azi are undeva spre 2.500. Asta înseamnă reducerea birocraţiei şi utilizarea fondurilor spre alte zone – învăţământ, sănătate şi dezvoltarea infrastructurii’, a declarat preşedintele PDL, Vasile Blaga, prezent vineri la Tulcea, unde a participat la şedinţa Consiliului de Coordonare Judeţean al PDL.

Liderul PDL şi-a exprimat dezacordul cu privire la propunerea făcută publică de USL privind reforma administrativ-teritorială, menţionând că România trebuie să urmeze modelul Poloniei.

‘Când discuţi de regionalizare, trebuie să ţii cont de dezvoltarea ţării, de reducerea birocraţiei şi de absorbţia fondurilor europene, iar din aceste puncte de vedere exemplul polonez este cel mai elocvent. Trebuie să ţinem cont nu numai de specificul economic. Dobrogea, Oltenia, Banatul sunt bine definite, dar nu înţeleg cum ar dori să rămână Moldova în actuala structură. Pe lângă faptul că este cea mai mare – are o populaţie de patru milioane, este şi cea mai săracă regiune de dezvoltare a ţării. Aici (în Tulcea – n.r.) nu este o mare bogăţie, dar echilibrează Constanţa care are forţă’, a mai spus preşedintele PDL, Vasile Blaga.

Acesta a criticat actualul Guvern din cauza unor măsuri social şi a susţinut că USL încearcă să transforme Parlamentul în instanţă de judecată în cazul celor 23 de parlamentari cu probleme juridice.

‘În învăţământ, nu au curaj să recunoască faptul că doresc să impună educatoarelor şi învăţătorilor urmarea unor facultăţi private pentru a rămâne în învăţământ şi dau vina pe noi. Fostul ministru al Educaţiei a dat un ordin neaplicat de doamna Andronescu pentru a se echivala vechimea în învăţământ cu studiile tocmai pentru ca cei care au terminat doar licee pedagogice, dar au o vechime mare să nu piardă la salariu. Ei doresc să indexeze pensiile cu 4%, dar legea promovată de noi şi acceptată de noi spune că pensiile trebuie indexate cu rata inflaţiei, circa 5%, şi cu jumătate din creşterea salariului mediu brut pe economie, ceea ce înseamnă 6-7%’, a menţionat liderul PDL.

Vasile Blaga vizitează în această perioadă filialele judeţene a PDL pentru a stabili cauzele care au dus la eşecul electoral din anul 2012 şi a stabili strategiile pentru perioada următoare.

‘Am greşit în două zone – în primul rând, unii dintre noi au avut aroganţa de a spune că astea erau singurele măsuri pentru criza economică pe care o traversam, ceea ce e de discutat, iar în al doilea rând a lipsit comunicarea. Mulţi din cei care conduc filiale au aflat din presă măsurile, iar noi, cei care am luat deciziile, nu am comunicat foarte bine’, a afirmat preşedintele PDL, Vasile Blaga.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.